De Credit Managers’ Index (CMI) is in augustus licht verbeterd, met een stijging van 0,1 punt ten opzichte van vorige maand. Hiermee komt de CMI met 50,7 punten boven de groeigrens uit.

De omzet is, zoals in de zomermaand augustus kan worden verwacht, flink afgenomen. Dit zorgt er echter niet voor dat de overall CMI een daling laat zien. Dit wordt veroorzaakt door een aantal positieve ontwikkelingen. De index voor afschrijvingen dubieuze debiteuren komt stevig terug met een verbetering van 5,4 punten. Daarnaast zijn er minder zaken overgedragen aan een derde partij zoals een deurwaarder of incassobureau.

De index die meet hoe het staat met het aantal klachten ten opzichte van vorige maand is de grootste stijger deze maand (plus 12,9 punten). Samen met voorzichtige maar ook andere signalen van positivisme, zoals de ontwikkelingen van de Purchase Managers’ Index (PMI) die recent is gestegen naar 53,5 punten, de ontwikkelingen op de huizenmarkt en een verbetering van het consumentenvertrouwen met 15 punten, kunnen we opmaken dat de economie op het punt staan om een positieve kanteling te maken. Het zogenaamde “tipping point” zou zomaar kunnen zijn bereikt.

De gecombineerde Nederlandse CMI voor augustus 2013 komt uit op 50,7 (een uitkomst hoger dan 50 indiceert een groeiende economie, lager dan 50 indiceert een krimpende economie). Nadat de CMI in juli al positief berichtte, komen nu ook andere indicatoren met voorzichtige positieve geluiden. Vooral de PMI laat een flinke groei in met name de industrie zien (van 50,8 naar 53,5 punten).

Kijken we naar de onderliggende indicatoren van de CMI dan zien we seizoensinvloeden terug in omzet, uitstaande kredietlimieten en het totaal vervallen saldo. Ook in eerdere jaren konden we in deze indices een terugval waarnemen. Gezien het feit dat het totaal geïncasseerde bedrag ook nu weer hoger is dan vorige maand is het thans niet de verwachting dat we ons zorgen moeten maken over de toename van het vervallen saldo. In de zomerperiode is dit een bekend beeld.

Wat vooral een positieve opsteker is, is de afname van de afboekingen dubieuze debiteuren. Dit cijfer kunnen we echter nog niet helemaal vertrouwen. Dit vooral omdat het aantal faillissementen met 794 ook nu weer veel hoger lag dan in voorgaande jaren in de maand augustus. We zijn dus nog niet in veilig vaarwater. De reacties op de begroting die we op Prinsjesdag krijgen voorgeschoteld kunnen uiteraard ook nog roet in het eten gooien. Maar voorlopig is een opgaande trend een feit.

De Credit Managers’ Index (CMI), deze maand voor de 32e keer uitgegeven in Nederland, wordt samengesteld aan de hand van tien indicatoren die door een representatieve groep credit managers maandelijks wordt ingegeven. De CMI is naast de inkoopmanagersindex (PMI) in de VS al sinds 2003 en in Nederland al sinds januari 2011 een belangrijk indexcijfer waarmee economische trends kunnen worden waargenomen. In dit geval vanuit credit management optiek waarbij indicatoren als omzet, nieuwe klanten, verstrekte kredietlimiet, geïncasseerd bedrag, kredietafwijzingen, vorderingen naar derde partijen, klachten, vervallen saldo, afschrijvingen en faillissementen aan de basis staan voor het bepalen van het  indexcijfer. De gecombineerde uitkomst geeft aan hoe positief of negatief de Nederlandse credit manager ten aanzien van deze factoren is.

Het volledige rapport van deze CMI kunt u opvragen via: www.cm-benchmark.nl

Bron: www.creditexpo.nl