Dit jaar viert Credit Expo Nederland haar 20-jarig jubileum met het thema “20 jaar credit management in ontwikkeling: verleden, heden & toekomst”. In de aanloop naar deze mijlpaal geven we periodiek een credit professional het woord om stil te staan bij de belangrijkste ontwikkelingen die de Nederlandse Credit Management sector hebben gevormd. Deze week geven we het woord aan:

  • Naam: Arjan Visser
  • Bedrijf: KPN
  • Functie: credit manager B2C
  • Aantal jaren werkzaam in creditmanagement: 22

Loopbaan & hoogtepunten

Wanneer en waar ben je in de credit management sector begonnen en wat waren toen jouw verwachtingen?

Direct nadat ik was afgestudeerd als moleculair bioloog was ik even klaar met puur kennis voor de kennis. Ik was questor (penningmeester) geweest bij een studentenvereniging, zat in de plaatselijke “kascontrole commissie” en kon mede daardoor aan de slag bij het toenmalige O2, bij de debiteurenafdeling. Daarna ben ik via proces-, keten- en riskmanagement en via O2-Telfort doorgeschoven naar uiteindelijk de functie van creditmanager bij KPN. Mijn initiële verwachtingen waren niet heel specifiek. Ik wilde werken, moest geld verdienen en naast mijn studie – waar ik even niets mee wilde gaan doen – had ik hier ervaring mee. Al snel bleek er een sterke intrinsieke motivatie te zijn om betaalgedrag, het taboe rondom schulden te snappen en te doorbreken.

Wat zijn voor jou tijdens je loopbaan de belangrijkste trends en ontwikkelingen in credit management geweest?

Dat zijn er een aantal:

  1. De totale ommezwaai van dat iemand die niet betaalt een (potentiële) fraudeur is, naar de overtuiging dat verreweg de meeste klanten wel willen betalen, maar dat (tijdelijk) niet kunnen, met alle verschuivingen in proces en beleid die hiermee gepaard zijn gegaan.
  2. Externe incasso: van verkoop (van vorderingen), no cure no pay naar p x q modellen, waarbij ook de schuldeiser meebetaalt aan het inbaar krijgen van vorderingen.
  3. Dubbele moraal over leningen vanuit de overheid: waar het aanbieden van een ‘gratis’ toestel niet meer mocht, is er nu ruim baan voor het betalen na aankoop via “Buy now, pay later”.

In hoeverre hebben deze trends en ontwikkelingen jouw werk als credit management professional beïnvloed?

Ik was altijd overtuigd dat er meer achter de schuld zat dan kwade wil. Dus de focus op de gedachte dat de meeste mensen wel willen, maar niet kunnen betalen paste in mijn overtuiging en dat vliegwiel heeft steeds meer invloed gehad op mijn werk als creditmanager. Hier hebben we ook bij KPN stappen mee gezet en incasseren op een verantwoorde manier. Dat heeft er ook toe geleid dat we dit naar onszelf hebben toegetrokken om dit ‘in huis’ te doen.

Visie op het vakgebied

Over welke kennis en vaardigheden dient een credit manager anno 2025 te beschikken? 

Analytisch inzicht, kennis van Machine Learning, basket mining en het formuleren van de juiste “prompt”, want ook aan AI moet je, net als bij mensen, de juiste vraag stellen om een goed en bruikbaar antwoord te kunnen krijgen. Daarnaast moet je mensen kunnen meenemen en overtuigen. Er is altijd een wrijving met andere bedrijfsonderdelen (marketing/ sales) en hierin moet je de toegevoegde waarde van creditmanagement keer op keer zien te bewijzen.

Hoe kan een afdeling creditmanagement volgens jou echt impact maken binnen een organisatie?

Creditmanagement wordt vaak gezien als een backoffice, maar is eigenlijk de backbone. Papieren omzet heeft pas echt waarde als het ook omgezet is in cash. Hoewel belangen soms tegenstrijdig lijken, zijn die dat vaak niet. Iedereen wil het bedrijf zien groeien, iedereen wil toekomstige, betaalde omzet met zoveel mogelijk klanten. In mijn ogen zou creditmanagement net zoals bij KPN een geïntegreerd onderdeel moeten zijn van het bedrijf en geen “backoffice aan het einde van de keten”.

Wat is jouw persoonlijke visie op de toekomst op het vakgebied?

Data en AI zullen steeds belangrijker worden. Kansen/inzichten op basis van data zullen groeien en elkaar steeds sneller gaan opvolgen. Basistaken zullen nog meer geautomatiseerd worden. Het profiel voor een medewerker bij een creditmanagement afdeling zal flink veranderen. Dit geldt ook voor een creditmanager. Je zult steeds meer inzichten krijgen, waardoor de juiste keuze met een bijbehorend en consequent beleid een steeds belangrijkere en onderscheidende rol gaat spelen.

20 jaar Credit Expo 

Credit Expo viert dit jaar haar 20-jarig jubileum. Wat vind je van het event en welke tips heb je voor de bezoekers?

Ik ben zeker niet bij alle 20 geweest, maar de Credit Expo volgt de laatste trends, verkent innovaties in het vakgebied en biedt een netwerk van vakgenoten die erg waardevol is. Er is voor ieder wat wils, zowel voor de kleinere als grotere bedrijven, voor beginnende of ervaren financials en het maakt ook niet uit of je gewoon eens wil kijken en beleven wat er speelt, of juist specifiek opzoek bent naar een oplossing voor een probleem.

Bron: Credit Expo

Ben je creditmanager en wil je ook graag jouw ervaringen delen in deze interviewreeks? Stuur dan een mail naar Marcel Wiedenbrugge: marcel@creditexpo.nl