Een lagere zorgtoeslag leidt tot een hoger arbeidsaanbod , maar de inkomensongelijkheid stijgt. Een CO2-belasting draagt bij aan het klimaat en het overheidsbudget, maar levert ook een lastenverzwaring op voor het bedrijfsleven. Een btw-stelsel met een uniform tarief draagt bij aan een betere werking van de economie en minder uitvoeringskosten. Dit zijn drie conclusies over de effecten van bijna honderd belastingmaatregelen die het Centraal Planbureau (CPB) zojuist heeft gepubliceerd in Kansrijk belastingbeleid (PDF, 186 pagina’s).

Pieter Hasekamp, directeur CPB: “Op dit moment zien we vanuit heel veel kanten voorstellen om het Nederlandse belastingbeleid te moderniseren. Deze publicatie zet de verwachte effecten van voorgestelde maatregelen systematisch op een rij, en helpt beleidsmakers zo bij het maken van gefundeerde keuzes in dit complexe gebied.”

In de publicatie presenteert het CPB de verwachte effecten op economische indicatoren, zoals arbeidsaanbod en investeringen, herverdeling en het overheidsbudget. De onderzochte beleidsmaatregelen beslaan een breed terrein. Het gaat om wijzigingen in de inkomstenbelasting en toeslagen, belastingen op ondernemingen en overige kapitaalinkomens, indirecte belastingen en belastingen om klimaat- en milieuvriendelijk gedrag te stimuleren.

De publicatie verschijnt middenin de coronacrisis. Van de maatregelen worden vooral de structurele effecten beschreven. In een aantal gevallen zullen bepaalde budgettaire effecten op korte termijn anders zijn dan op het moment van schrijven was voorzien. Dat geldt vooral voor de budgettaire effecten van maatregelen bij de vennootschapsbelasting.

Kansrijk belastingbeleid is de eerste publicatie in de nieuwe reeks Kansrijk Beleid 2020, die voortbouwt op de reeks uit 2016. Het Centraal Planbureau (CPB), het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) publiceren deze reeks als voorbereiding op de landelijke verkiezingen in 2021. Per beleidsterrein worden de effecten van vele mogelijke en voorgestelde maatregelen op een grondige manier op een rijtje gezet.

Bron: CPB

Gerelateerd nieuws:

CPB: “Micsim 2.0 Een microsimulatiemodel voor de analyse van wijzigingen in de inkomstenbelasting in Nederland: een geactualiseerde versie