Voornamelijk de import en export van de Verenigde Staten zelf worden geraakt door de invoertarieven die de toekomstige Amerikaanse president Trump voor de verkiezingen heeft aangekondigd. Het Centraal Planbureau (CPB) becijfert dat de VS 20% minder zal exporteren. De Nederlandse import en export zal met slechts zo’n 1% dalen. De daling in sommige bedrijfstakken in de maakindustrie is groter. Nederlandse dienstverleners profiteren juist van de hogere Amerikaanse invoertarieven voor goederen.

Het vandaag verschenen onderzoek van het CPB laat zien dat de aangekondigde invoertarieven in de VS zullen leiden tot ruim een kwart (27%) minder import waardoor de productie van de Amerikaanse maakindustrie, zoals voertuigen en elektrische apparaten, zal stijgen. In het onderzoek worden de door Trump aangekondigde maatregelen doorgerekend: naast een algemeen invoertarief van 10% ook specifiek een heffing van 100% op voertuigen aan en een tarief van 60% op alle Chinese goederen. De eerder deze week gedane uitspraken van Trump over extra handelstarieven voor Canada, Mexico en China, zijn in het onderzoek niet meegenomen.

Gevolgen voor Nederland en Europa 

De export naar de VS bedraagt slechts 4 tot 5% van de totale Nederlandse export waardoor de gevolgen van de aangekondigde Amerikaanse handelstarieven zeer beperkt zullen zijn. Voor sommige bedrijfstakken is het effect groter omdat ze relatief veel exporteren naar de VS. Zo zal er in Nederland een lagere productie zijn van machines en apparaten (-6%), elektronische en optische producten (-5,7%) en voertuigen (-5,3%). Nederlandse dienstverleners in de telecommunicatie, luchtvaart en verhuur en lease van machines en apparatuur profiteren juist doordat Amerikaanse diensten duurder worden; de Nederlandse productie van deze diensten stijgt rond 3%. Wel zullen er op korte termijn aanpassingskosten zijn, zoals investeringen in capaciteit of het herverdelen van middelen.

In de bredere EU-economie zijn de gevolgen vergelijkbaar; hier worden de bedrijfstakken voertuigen (-6,1%), met name door de specifieke heffing van 100% op voertuigen, en farmacie (-4,9%) relatief zwaarder getroffen,

Gevolgen mogelijke vergelding beperkt

Het CPB heeft ook het effect onderzocht van een eventuele vergeldingsreactie. Hieruit blijkt dat een scenario waarin de EU ook alle ingevoerde Amerikaanse goederen belast met een heffing van 10% een zeer gering effect heeft op de Amerikaanse handel. Daarnaast raakt een dergelijke maatregel ook Nederland en Europa met kleine extra dalingen in zowel import als export. Als gevolg hiervan zullen binnen Europa  productiepatronen verschuiven en zullen Europese landen gaan meer handelen met andere delen van de wereld.

De beleidsonzekerheid in de VS is op dit moment groot. En het is ook de vraag hoe andere landen hierop zullen reageren. De onlangs verschenen VS-studie van het CPB liet zien dat er naast handel bredere verwevenheden zijn met Amerika. Eventuele beleidswijzigingen zullen juist daar grote effecten op kunnen hebben. Het CPB zal in het eind februari te verschijnen Centraal Economisch Plan en in de jaarlijkse Risicorapportage Financiële Markten (mei) nader ingaan op deze onzekerheden.

Bron: CPB