De steunmaatregelen tijdens de coronapandemie hebben in de afgelopen vier jaar naar schatting ongeveer 12.500 faillissementen weten te voorkomen. In de komende jaren wordt echter verwacht dat het terugbetalen van belastingschulden zal leiden tot ongeveer 1.500 extra faillissementen.
Dit blijkt uit onderzoek van RaboResearch, dat gebruik heeft gemaakt van nieuw ontwikkelde faillissementsmodellen. Hoewel de overheidssteun tijdens de coronacrisis als effectief wordt beschouwd, ging deze gepaard met aanzienlijke kosten en zorgde er ook voor dat bedrijven die niet levensvatbaar waren, konden blijven voortbestaan. Volgens de onderzoekers heeft dit waarschijnlijk een gezonde dynamiek in het bedrijfsleven vertraagd.
Uit de analyse van RaboResearch blijkt dat de steunmaatregelen tussen 2020 en begin 2024 ervoor hebben gezorgd dat ten minste 12.500 bedrijven een faillissement wisten te vermijden. Met name dankzij de NOW- en TVL-regelingen zijn zeker vierduizend bedrijven overeind gebleven, terwijl door belastinguitstel zeker 8.500 bedrijven faillissement konden voorkomen.
Toename faillissementen verwacht
Ondanks het terugbetalen van de coronaschulden, profiteren bedrijven van een betere uitgangspositie. Naar verwachting zullen er tot eind 2027 nog eens ruim vijfduizend bedrijven worden gered. Zonder de coronasteun zouden sectoren zoals de industrie, schoonmaak, horeca, financiële dienstverlening en de reisbranche zwaarder zijn getroffen.
Toch gaat RaboResearch ervan uit dat het terugbetalen van de belastingen die tijdens de coronaperiode werden uitgesteld, in de komende jaren naar verwachting circa 1.500 extra faillissementen zal veroorzaken, in vergelijking met een situatie waarin deze steun niet zou moeten worden terugbetaald.
Het aantal faillissementen onder bedrijven in Nederland is sinds 2022 aanzienlijk toegenomen, nadat het tijdens en vlak na de coronacrisis was gedaald tot historisch lage niveaus.
Bron: Creditexpo.nl