Betalingsregelingen tref je niet met klanten omdat ze zo stipt betalen. Spreek je een regeling af? Ga dan langs de notaris, zodat je niet naar de (dure) rechtbank hoeft als er toch geen geld komt.

De zaak van deze week: hoe een lucratieve regeling voor twee bedrijven hen uiteindelijk duur komt te staan. Jeroen van Haren is ontwerper/drukker van reclamematerialen in Haarlem. Hij mag al jaren werken voor het bureau Zo Goed Als Nieuw (ZGAN), dat communicatiestrategieën ontwikkelt. Als de klanten van ZGAN drukwerk of een design nodig hebben schakelen ze Jeroen in en voor elke lead betaalt Jeroen een vergoeding aan ZGAN. Zo gaan er dus voortdurend facturen over en weer.

Dat gaat geruime tijd prima, al heeft Jeroen eigenlijk constant geld tegoed van ZGAN. Op een gegeven moment is het bedrag ruim 8000 euro en wordt het hem te gortig. Van de herinneringen die hij stuurt wordt maar een klein deel voldaan, vergezeld van beloftes dat de rest snel komt.

Het nadeel van goed contact

Het bedrag kon zo hoog oplopen mede omdat Jeroen lang vertrouwen had in zijn opdrachtgever. De omgang was informeel; niet altijd de beste omstandigheden voor een gepeperde herinnering. Ook de commerciële relatie is veranderd van een zekerheid (er komt altijd werk van ZGAN) naar een bedreiging voor de voortgang van zijn bedrijf. Jeroen neemt een besluit en verkoopt zijn vordering aan een vorderingenloket. Zo heeft hij er niks meer mee van doen en kunnen de zakenpartners met een schone lei verder.

Maak de betalingsregeling formeel

Na overname van de vordering neemt het vorderingenloket contact op met ZGAN.  Graag zou ZGAN een betalingsregeling treffen. Prima! Maar dan wel even langs de notaris. Het notarieel vastleggen van een betalingsregeling kost maximaal zo’n 300 euro, met als voordelen:

  • Je hoeft niet meer naar de rechter (waar alleen de griffiekosten al ruim 460 euro zijn), want de notariële akte heeft dezelfde kracht als een vonnis. Betaalt de wederpartij dus niet of stopt hij met betalen, dan kun je direct een deurwaarder inschakelen die tot executie mag overgaan.
  • De vordering kan niet meer redelijkerwijs betwist worden.
  • Je ontvangt je geld sneller, in plaats van een gerechtelijke procedure van vier tot negen maanden te doorlopen.

Toch naar de rechter

De betalingsregeling is een feit, maar voor een notariële bekrachtiging moeten beide partijen tekenen.

ZGAN betaalt de eerste termijn, maar tekent de akte van de notaris niet en stopt daarna ook met de betalingen. Ineens beweren ze dat de regeling is aangegaan door iemand die niet bevoegd was. Hierop besluit het vorderingenloket hen te dagvaarden. ZGAN reageert dat ze de vordering betwisten en hun zaak in de rechtszaal zullen bepleiten. De zitting komt en gaat, maar ZGAN is nergens te bekennen.

Veroordeeld bij verstek

Met maar één partij in de zaal, mag de rechter toch vonnissen. Dat kan alleen als de vordering hem gegrond voorkomt. Gelukkig had Jeroen zijn administratie perfect op orde, maar het uitzoeken van vier jaar nota’s over en weer, credit nota’s, onbetaalde posten etc. was geen sinecure. De rechter wijst het vonnis toe, waarop ZGAN twee dagen heeft om te betalen. Wederom: radiostilte.

Het vorderingenloket geeft de deurwaarder opdracht om bankbeslag te leggen. De salarissen bij ZGAN worden namelijk nog steeds betaalt, dus er zal geld op de bank staan.

Zullen we een betalingsregeling afspreken?

Het bankbeslag schudt ZGAN wakker en ze nemen contact op. Hun voorstel is om een betalingsregeling af te spreken! Dat gebeurt natuurlijk niet meer in dit stadium. Op dit moment is het wachten op de derdenverklaring van de bank, waarin de bank aangeeft hoeveel geld er op de rekening van ZGAN staat. Zodra de vordering is voldaan wordt het beslag opgeheven en kan het communicatiebureau weer verder…zo goed als nieuw.

Rob de Haan is medeoprichter van Verkoopjevordering.nl. In zijn column beschrijft hij persoonlijke verhalen uit ons land tijdens de crisis. Waargebeurde ondernemersverhalen, waarin mensen en locaties onherkenbaar zijn gemaakt.