Deze coronacrisis heeft ook gevolgen voor (de inrichting van) ons vastgoed. Zo geven steeds meer mensen in de gesprekken met makelaars aan om toch graag een extra kamer of kantoor te willen. De verwachting is namelijk dat ook ná corona thuiswerken meer gemeengoed is geworden.

Het commerciële vastgoed zal ook anders zijn. Nu al worden veel kantoren klaar gemaakt voor de anderhalve-metersamenleving door éénrichtingsverkeer looproutes te maken, door vergaderzalen ruimer op te zetten en ICT ook te voorzien van camera’s en microfoons. Ook zal de vraag naar logistieke centra toenemen. Want ook het thuiswinkelen heeft een vlucht naar voren genomen.

Mensen zijn meer dan ooit aangewezen op hun woning. Zoals NVM in de advertentie op Koningsdag heeft laten zien, is ons huis tegenwoordig de plek waar we wonen, werken, onderwijzen, sporten en ook heel veel spullen bestellen en laten bezorgen.

Dat betekent dat de makelaars en taxateurs van ons land het onverminderd druk hebben, en wellicht zelfs drukker zijn. Tijdens de twee maanden dat Nederland in lockdown ging, heeft de huizenmarkt nauwelijks last gehad van corona. In de tweede week van mei lag het aantal transacties maar liefst 23% hoger dan het weekgemiddelde vóór de lockdown. Dit blijkt uit de cijfers van NVM-dochteronderneming Brainbay. Woningzoekende denken in mogelijkheden, waarschijnlijk mede geholpen door de lage rentestanden en het seizoen.

Van onze woonmakelaars hoor ik dat consumenten nu meer op zoek zijn naar advies. De vragen die onze leden krijgen gaan uiteraard over het zoeken naar een nieuwe woning, maar ook over oversluiten van de hypotheken, taxeren van de huidige woning en soms ook over de mogelijkheden van verduurzamen van de eigen woning. En omdat bezichtigingen met minder mensen plaatsvinden en na elke bezichtiging telkens weer een grondige schoonmaak plaatsvindt, kost dit ook meer tijd.

Daarnaast zien we verschillende effecten op verschillende doelgroepen. We zien een groep kopers zoals de starter die altijd achter het net viste, juist omdat de concurrentie moordend was. Nu de overdruk iets van de woningmarkt gaat, zien we dat starters meer kans krijgen.

NVM ziet dat het aandeel starters in de verkopen hoger wordt, maar dat gaat ten koste van de doorstromers. Het aanbod op de markt is echter nog steeds te laag, zelfs nu de verhuis-vraag wat af lijkt te nemen is de krapte op de markt nog flink. Er moet nog steeds gebouwd worden. Kantoren, opslaglocaties en hubs en vooral woningen. Hoe en waar, dat is de vraag waarop een aan te stellen vastgoedregisseur het antwoord op moet geven.

Bron: Bouwend Nederland