De helft (49 procent) van de uitzendkrachten heeft (vrijwel) geen werk meer door de coronacrisis, blijkt uit onderzoek van vakbond CNV. De uitzendkrachten die nog wel aan het werk zijn, krijgen veel minder betaald.
In een Nibud-peiling eerder deze maand kwamen soortgelijke signalen naar voren. Een vijfde van de Nederlanders van 18 jaar en ouder ondervindt vrijwel direct een inkomensterugval tijdens de coronacrisis. Deze inkomensterugval treft veel mensen die normaal gesproken ook al meer dan anderen te maken hebben met inkomensonzekerheid, zoals flexwerkers (43 procent). Jongeren en zelfstandigen (33 en 46 procent) hebben ook meer dan gemiddeld te maken met een inkomensterugval.
Zorgen om financiële situatieFactsheet coronapeiling afbeelding
Het is daarom niet gek dat flexwerkers zich meer zorgen maken dan de meeste anderen, zegt Karin Radstaak van het Nibud: “De Nibud-peiling liet zien dat een groot deel van de ondervraagde flexwerkers zich zorgen maakt om het volledig wegvallen van een inkomen. In het CNV-onderzoek is 40 procent bang binnenkort zijn baan te verliezen.”
Grip houden
Het Nibud adviseert iedereen met een (verwachte) inkomensterugval het Nibud-stappenplan Grip houden bij geldzorgen te doorlopen. Het plan helpt consumenten om de juiste acties te ondernemen met praktische hulpmiddelen, zoals een voorbeeldbrief. Daarnaast is het heel belangrijk dat de financiële stress die mensen ervaren, hanteerbaar blijft. Het delen van de zorgen en het inschakelen van hulp zijn belangrijke factoren om stress te verminderen.
Lees meer over het CNV-onderzoek.
Bron: Nibud