De Credit Managers’ Index (CMI) is in november met 1,4 punten gestegen ten opzichte van vorige maand. Deze uitkomst is de hoogste sinds vijf maanden en laat een knap herstel zien van alle ongunstige factoren die tot vorige maand aan een negatieve reeks bezig waren.
Deze maand valt vooral op dat het aantal faillissementen in november ten opzichte van oktober met 24% is gedaald naar 611 stuks (bron: www.faillissementen.com). Ook ten opzichte van november 2013 is het eenzelfde daling van 24%, toen waren er 799 faillissementen. Daarnaast zien we een fors herstel van de afschrijvingen dubieuze debiteuren, deze index is na een slechte maand oktober met een uitkomst van 58,3 weer ver boven de 50 uitgekomen, een verbetering van 20%. Het lijkt er ook op dat men in de maand oktober bezig was met een opschoningsslag onder wanbetalers, er was toen een fikse toename in het aantal zaken dat bij incassobureaus of deurwaarders werd ondergebracht. Maar ook deze index herstelt zich en komt uit op 51,4, een verbetering van 32%. Afgaande op deze uitkomst was de slechte berichtgeving over oktober een rimpel in een verder redelijk gladde vijver en stevent 2014, met louter CMI totaalscores van boven de 50, af op het beste jaar sinds 2011.
De Credit Managers’ Index (CMI), deze maand voor de 47e keer uitgegeven in Nederland, wordt samengesteld aan de hand van tien indicatoren die door een representatieve groep credit managers maandelijks wordt ingegeven. De Credit Managers’ Index (CMI) is naast de Inkopers index (PMI) in de Verenigde Staten al sinds 2003 en in Nederland al sinds januari 2011 een belangrijk indexcijfer waarmee economische trends kunnen worden waargenomen. In dit geval vanuit credit management optiek waarbij indicatoren als omzet, nieuwe klanten, verstrekte kredietlimiet, geïncasseerd bedrag, kredietafwijzingen, vorderingen naar 3e partijen, klachten, vervallen saldo, afschrijvingen en faillissementen aan de basis staan voor het bepalen van het indexcijfer. De gecombineerde uitkomst geeft aan hoe positief of negatief de Nederlandse credit manager ten aanzien van deze factoren is.
De gecombineerde Nederlandse CMI voor november 2014 komt uit op 54,9 (een uitkomst hoger dan 50 indiceert een groeiende economie, lager dan 50 indiceert een krimpende economie). De gunstige factoren zijn gezamenlijk gezakt van 61,5 naar 56,9 een verslechtering van 7%. De omzetindex daalde zelfs met 13% naar 58,3, dit is op zich echter een positieve score. Hier tegenover staat nog wel een flinke verbetering van het totaal geïncasseerde bedrag met 10% naar 61,1. De verbetering van de overall CMI moet vooral worden gezocht bij de ongunstige factoren die het beduidend beter doen dan vorige maand. Overall scoort deze index 53,5, vorige maand was dat nog een karige 48,1. Alle ongunstige factoren van de CMI laten een verbetering zien, minder zaken naar 3e partijen (32%), minder klachten (16%), beduidend lagere afschrijvingen (20%) en kleine verbeteringen zichtbaar in het vervallen saldo (3%) en het aantal problematische schulden (3%). Kortom de CMI laat in november zien dat het slechte nieuws van vorige maand niet gelijk een voorbode was van mindere tijden. Alhoewel een dergelijk teken aan de wand in voorgaande jaren bij de CMI dat wel het geval was. Vooralsnog blijft de trend positief en kunnen we uitzien naar een jaar waarin het positieve nieuws de boventoon heeft gevoerd.
Het volledige rapport van deze CMI kunt u opvragen via: www.cm-benchmark.nl
Bron: www.creditexpo.nl