Zakgeld en kleedgeld zijn goede middelen voor uw kind om goed met geld om te leren gaan. Maar echt financieel verantwoordelijk worden, dat gaat een stapje verder. Hoe pakt u dat aan in de praktijk? Op weg naar financiële verantwoordelijkheid. Als ouder geeft u uw kind steeds meer vertrouwen en verantwoordelijkheden. Het gaat om samen afspraken maken en dilemma’s bespreken, bewust maken van risico’s en gevolgen van geldkeuzes. In onderstaande checklist vindt u dagelijkse situaties waarin dit een rol speelt. Klik op een situatie in de tabel en lees wat u kunt doen.

Elk kind is anders. Wat wel en niet kan, hangt ook af van de situatie, de leeftijd en het karakter van uw kind. Ieder kind verschilt in de mate waarin hij of zij om kan gaan met verantwoordelijkheden en de mate waarin hij wordt beïnvloed door de sociale omgeving (ook binnen hetzelfde gezin). Maar met de leeftijd komt ervaring, en zal het steeds meer aankunnen.Voor ouders betekent dit: steeds meer loslaten. Tegelijkertijd blijft u natuurlijk monitoren wat goed gaat, wat nog moeilijk is, en u stuurt bij als dat nodig is. Zo krijgt uw kind meer zelfvertrouwen en weet het dat het op u terug kan vallen als dat nodig is.

 

  • Tip: doe samen de Geldtype-test op scholieren.nibud.nl en bespreek de valkuilen van jullie geldtypes.

 

Bovenstaande lijst is natuurlijk niet volledig. Opvoeden is dan ook niet alles afdekken wat kan gebeuren. Of elke frustratie of teleurstelling voorkomen. Wel kunnen de voorbeelden u aan het denken zetten over de keuzes en afspraken die bij jullie passen. En wat voor uw kind geldt, geldt ook voor uzelf: van fouten maken leer je.

 

Bron: Nibud