Nieuwe Europese richtlijn voor hypotheken leidt tot onduidelijkheden, nu minister Dijsselbloem vorige week heeft besloten de invoering met enkele maanden uit te stellen.

De datum stond op 21 maart 2016. Dan moest de nieuwe Europese richtlijn voor hypotheken verwerkt zijn in de Nederlandse wetgeving. Nu heeft minister Dijsselbloem van Financiën vorige week besloten dat de invoering met enkele maanden wordt uitgesteld. Dat leidt tot veel onduidelijkheid bij hypotheekverstrekkers en daarmee bij consumenten.

Verbod op hypotheekofferte met voorbehouden

De nieuwe richtlijn is bedoeld om consumenten te beschermen bij het afsluiten van een hypotheek. De hypotheekofferte zoals wij die kennen – een aanbod vol voorbehouden – is onder de nieuwe richtlijn verboden. Een getekende offerte mag straks niet meer worden ontbonden of aangepast in het nadeel van de consument. Bij het verstrekken van de offerte moet de bank dus volledig overtuigd zijn van de kredietwaardigheid van de klant. Alle benodigde stukken om die kredietwaardigheid aan te tonen moeten dan al aangeleverd en goedgekeurd zijn.

NVB vraagt meer duidelijkheid

Vorige week gaf de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) al aan meer duidelijkheid te wensen over de nieuwe hypothekenrichtlijn. Met name het proces rondom taxatie baart de NVB zorgen. Een taxatierapport kost geld, maar zou onder de richtlijn ook een vereiste zijn voor het verkrijgen van een offerte. Krijgt de consument de offerte niet – bijvoorbeeld vanwege de kredietwaardigheid – dan zou hij de kosten voor de taxatie voor niets gemaakt hebben.

Consument moet oppassen met papierwerk

Ook de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP) maakt zich zorgen. Doordat de acceptatieprocedures bij sommige geldverstrekkers al zijn aangepast en bij andere niet, dreigt een chaos voor de consument op de hypotheekmarkt. Daarbij gaat het met name om het financieringsvoorbehoud in de koopakte. Een verstrekte hypotheekofferte zou de woningkoper ten onrechte in de veronderstelling kunnen brengen dat de financiering al rond is – terwijl er nog sprake is van ‘ouderwetse’ offerte (met voorbehouden). Het is dan ook extra belangrijk dat woningkopers goed nagaan wat de status en betekenis is van de hypotheekofferte die ze hebben ontvangen.

Bron: Homefinance.nl