Landelijke les moet “jongeren schulden” bespreekbaar maken

Deze week krijgen maar liefst 3.000 MBO-studenten budgetles. De budgetles wordt gegeven door medewerkers van de NVVK, de brancheorganisatie op het gebied van schuldhulpverlening en sociaal bankieren. Het initiatief om met de MBO-studenten te spreken over schulden en vooral hoe deze voorkomen kunnen worden, is afkomstig van de Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB). Marijke Vos (voorzitter WWJB) en Joke de Kock (voorzitter NVVK) waren vandaag op het ROC Mondriaan te Den Haag bij de Budget Challenge Workshop aanwezig om in gesprek te gaan met jongeren over schulden.

Thea Hazel-Stals, directeur van WWJB: “Veel jongeren vinden omgaan met geld lastig en ze leren er onvoldoende over. Bovendien is praten over schulden een taboe-onderwerp en dat willen we doorbreken. Doel van onze Budget Challenge Workshop is schulden bespreekbaar te maken en studenten leren minder geld uit te geven. In Nederland hebben ruim 163.000 jongeren tussen 15 en 24 jaar kleine of grote betaalproblemen (GGN, 2013). Door onze workshop krijgen de studenten inzicht in de oorzaken van schulden en wat dan te doen. Aan de hand van de online Shop Mood Meter en een vergelijking van hun uitgaven, bedenken de studenten tips voor elkaar om minder uit te geven, in de hoop dat ze niet in de geldproblemen komen of weten hoe ze er snel weer uit kunnen komen. Want feit is dat zodra je de leeftijd van achttien jaar je min of meer ook het ‘recht’ hebt om schulden te maken. Dit met alle gevolgen van dien.”

Tegelijkertijd met het initiatief van WWJB is er ook een actie van Barend en Wijnand, dj’s op 3FM van de NCRV. In februari besteden zij de hele maand aandacht aan jongeren en schulden onder de noemer Do the 45. Hoe komt het dat je makkelijk schulden oploopt en wat kan je doen om er weer vanaf te komen? Ze leven de hele maand februari van maximaal 45 euro per week, om te ervaren hoe het is als je weinig te besteden hebt. In hun uitzendingen op zondagavond tussen 18.00 en 20.00 uur spreken ze op 3FM over hun ervaringen die tevens zijn terug te vinden op hun Facebookpagina www.facebook.nl/barendenwijnand, waar jongeren ook zelf tips kunnen plaatsen. 

Bron: APS