‘Van uitstel komt afstel’ is een gevleugelde uitdrukking. Maar dat geldt ook voor ‘uitstel is nog geen afstel’. De Eurofielen in het Verenigd Koninkrijk doen er dus goed aan niet te vroeg te juichen over het mogelijke uitstel van het Britse vertrek uit de Europese Unie. En als u een bedrijf hebt dat te maken krijgt met de gevolgen van de Brexit zult u gewoon uw voorzorgsmaatregelen moeten nemen.
Als ik dan toch met spreekwoorden aan het strooien ben, heb ik er nog een: ‘de soep wordt niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend’. De Europese Commissie kondigde vlak na het EU-referendum aan dat de Britten maar ze snel mogelijk moesten vertrekken. Maar na een redelijk windstil zomerreces is EC-voorzitter Jean-Claude Juncker nu bezig met een rondje langs de Europese leiders om te inventariseren welk tijdspad zij in gedachten hebben. En het lijkt erop dat de regeringsleiders inmiddels wat milder zijn gestemd.
Gevolgen voor innovatie
Ondertussen krijgen we de mogelijke (fiscale) consequenties voor de diverse sectoren meer en meer in beeld. Vanuit PwC hebben we de afgelopen weken onze inzichten verwoord in onze Brexit Monitor. In de editie nummer 7 gaan we dieper in op de gevolgen voor innovatie en in het bijzonder voor start-ups. Deze veelal technologische bedrijven zullen in eerste instantie vooral last krijgen van de ontstane onzekerheid, die van invloed is op de strategieën van investeringsmaatschappijen. Investeerders zullen minder snel geneigd zijn om geld in startende ondernemingen te stoppen.
Als de groei van start-ups en scale-ups hierdoor de komende jaren afneemt, heeft dat ook weer impact op de mate van innovatie. Naast het aangaan van samenwerkingsverbanden en partnership realiseren bedrijven tegenwoordig namelijk vernieuwing door vooral start-ups of scale-ups over te nemen. Dat is logisch, want echte innovatie is toch vooral te vinden bij die nieuwkomers.
Ondernemend van aard
Start-ups ontstaan meestal uit een idee om de wereld te verbeteren. Daarbij gebruiken ze over het algemeen de nieuwste technologie. Ze zijn ook nog ondernemend van aard en behendig in het schakelen tussen businessmodellen. Hierdoor kunnen ze zich snel aanpassen aan veranderende omstandigheden. Binnen traditionele bedrijven gaan deze processen wat trager en is de manier van denken vaak te rigide. Om in de huidige tijd van transformatie is het dan wat eenvoudiger om een succesvolle start-up met de dienstverlening waarnaar je net op zoek was, over te nemen. Maar als de Brexit wat dat betreft voor wat terughoudendheid zorgt, heeft dat dus invloed op het start-upklimaat en dus op de snelheid van innovatie.
Oversteek naar Europa
Aan de andere kant kan de Europese start-upscene profiteren van de onzekerheid in het Verenigd Koninkrijk. Om weer gebruik te kunnen maken van Europese subsidieregelingen kunnen Britse start-ups besluiten de oversteek naar het Europese vasteland te maken. Amsterdam zou daarvan kunnen profiteren, gezien de goede infrastructuur, de aanwezigheid van geschoolde arbeidskrachten en de toegang tot de Europese interne markt.
Nieuwe werkelijkheid
Start-ups zijn doorgaans niet van het uitstellen. Het is verstandig als bedrijven en regeringen die gewoonte volgen en heel pragmatisch gaan inspelen op de nieuwe werkelijkheid. Wij zullen in elk geval tweewekelijks onze kijk op Brexit en de mogelijke consequenties op onze website plaatsen.
Bron: PwC blog