Meer huiseigenaren kunnen de maandelijkse kosten voor hun hypotheek niet opbrengen. Het aantal betalingsachterstanden op de hypotheek is het afgelopen jaar toegenomen met 25,3 procent.
Op dit moment hebben 81.888 huiseigenaren moeite om hun hypotheek te betalen. Ondanks de aanhoudende stijging, is het aantal achterstanden op de hypotheek ten opzichte van het totaal nog relatief laag. 1,6 procent van het totaal aantal huiseigenaren in Nederland heeft op dit moment een achterstand. Dit blijkt uit de BKR Hypotheekbarometer van april 2013.
Stijgende trend zet door
Sinds 1 januari 2013 zijn er 4.743 huiseigenaren met betaalproblemen bijgekomen. Peter van den Bosch, algemeen directeur van BKR: “We zien nu al een aantal periodes op rij een stijgende lijn.” Van den Bosch benadrukt dat het geen onwil is of gaat om bewuste wanbetalers. “Mensen met een huis doen hard hun best om te voldoen aan de maandelijkse lasten van de hypotheek. Het betreft immers een van de belangrijkste basisbehoeftes: een dak boven het hoofd. Wij registreren de achterstand pas na 4 maanden op rij niet betalen. Dan is er echt sprake van een forse betalingsachterstand. Gelukkig gaan banken en consumenten wel steeds vaker in gesprek om tot een oplossing te komen.” aldus Van den Bosch.
Wijd vertakt probleem
Met 1,6 procent van het totaal aantal hypotheken, valt de omvang van de problematiek in de hypotheekmarkt nog mee. Veel groter zijn de betalingsproblemen in andere sectoren. De grootste betalingsproblemen doen zich voor bij de Belastingdienst, zorgverzekeraars, woningcorporaties, energieleveranciers en telecombedrijven. De zogeheten spookschulden. Juist deze schulden worden nog niet centraal geregistreerd waardoor ze ook niet kunnen worden meegewogen bij het verlenen van hypotheken en leningen. Kredietverstrekkers kunnen, doordat zij geen volledig inzicht hebben in de betalingsachterstanden van consumenten, lastig verantwoord financieel advies geven.
Verschuiving problematiek
Uit een recent rapport van het Ministerie van SZW blijkt dat iets meer dan één op de zes Nederlandse huishoudens (17,2%) een risico loopt op problematische schulden, problematische schulden heeft of in een schuldhulpverleningstraject zit. “De verschuiving van de schuldenproblematiek van consumptieve kredieten en hypotheken naar andere sectoren laat zien dat er meer inzicht moet komen in de schuldenproblematiek om erger te voorkomen. De problematiek is verschoven, maar er is nog geen centraal punt waar het inzichtelijk wordt gemaakt,” geeft Van den Bosch aan.
Bron: BKR