In 2022 is de Nederlandse uitvoerwaarde van goederen naar Rusland met 38 procent afgenomen. Er werden vooral minder halfgeleiders en chips, transportmiddelen, bloemen en planten, machines en apparaten naar Rusland geëxporteerd. De invoerwaarde uit Rusland groeide echter met 13 procent. De hogere prijzen van brandstoffen, die het overgrote deel van de invoer uit Rusland vormden, waren hier debet aan. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
Vanwege de sancties tegen Rusland als gevolg van de oorlog in Oekraïne was de Nederlandse uitvoerwaarde van goederen naar Rusland in 2022 fors lager dan in voorgaande jaren. In 2022 kwam de totale uitvoerwaarde uit op 3,7 miljard euro. Dat is 38 procent minder dan in 2021. In januari en februari nam de uitvoerwaarde nog toe, maar was daarna elke maand lager dan dezelfde maand in 2021. De sterkste daling vond plaats in maart.
De waarde van de invoer van goederen uit Rusland kwam in 2022 uit op bijna 21 miljard euro. Dit is 13 procent meer dan in 2021. Hiermee komt circa 3 procent van de totale Nederlandse invoer uit Rusland. De waarde van deze invoer is in de laatste twee jaren flink opgestuwd door de hogere prijzen van brandstoffen. De invoer van minerale brandstoffen, waaronder ruwe aardolie, aardolieproducten en gas, vormt al jaren ongeveer 90 procent van de totale invoerwaarde van goederen uit Rusland.
Vooral minder export van transportmiddelen naar Rusland
Meer dan de helft van de Nederlandse uitvoer naar Rusland bestond uit in Nederland geproduceerde goederen. Deze export van Nederlandse makelij daalde in 2022 sterker dan de wederuitvoer. In heel 2022 gingen er vooral minder vrachtvoertuigen, bussen, bloemen en planten en bepaalde chemische producten van Nederlandse makelij naar Rusland. De daling van de wederuitvoer zat voornamelijk in de export van goederen als halfgeleiders en chips, mobiele telefoons, computers, laptops, tablets en kantoormachines.
Invoerwaarde uit Rusland 13 procent hoger in 2022
In 2022 werd voor 18,3 miljard euro aan minerale brandstoffen uit Rusland ingevoerd, bijna 12 procent meer dan in 2021. Daarnaast was de invoerwaarde van de metalen nikkel (+62 procent), koper (+12 procent) en aluminium (+121 procent) in 2022 fors hoger dan in 2021. Rusland blijft in waarde de belangrijkste leverancier van koper (aandeel stijgt van 30 naar 34,6 procent). Rusland was in 2021, met ruim een kwart van de invoerwaarde, de belangrijkste leverancier van nikkel. In 2022 kwam nikkel iets vaker uit Australië dan uit Rusland, maar nog steeds was 22 procent van Russische herkomst.
Sinds de inval van Rusland in Oekraïne heeft de Europese Unie nieuwe sancties opgelegd aan bedrijven die zakendoen met Rusland. Zo is de invoer van bepaalde goederen ((producten van) ijzer en staal, steenkool, hout, cement) verboden. Ook werd de Europese invoer van minerale brandstoffen uit Rusland in 2022 steeds verder aan banden gelegd, mede door een prijsplafond op Russische aardolie en aardolieproducten. De Nederlandse invoerwaarde van minerale brandstoffen uit Rusland daalde na maart 2022 vrijwel continu ten opzichte van een maand eerder, maar mede door de hogere prijzen kwam de totale importwaarde in 2022 dus nog wel hoger uit dan in 2021.
Bron: CBS