Terwijl ‘Europa' honderden miljarden euro's in de economie pompt om een meltdown te voorkomen, wordt een andere oplossing over het hoofd gezien. Hoogste tijd voor krachtige wetgeving die moet zorgen voor beter betaalgedrag.
Na een periode van economische rampspoed gloort licht aan het eind van de tunnel.
Toch kunnen ettelijke factoren het broze herstel nog negatief beïnvloeden. Zelden genoemd in dat verband is het slechte betaalgedrag van ‘Europa'. Onbegrijpelijk. Bedrijfsleven, consumenten en overheidsinstanties in Europa betalen hun rekeningen anno 2009 later dan ooit. En dat is een factor die de kwetsbare economie verder in het moeras drukt.
Rekeningen worden in Europa gemiddeld pas na 57 dagen betaald, bijna vier weken te laat. Het totale bedrag aan niet betaalde facturen in Europa bedraagt maar liefst € 270 mrd. Deze cijfers zijn afkomstig uit de European Payment Index 2009 (EPI), het grootste onderzoek naar betaalgedrag in Europa. In deze periodieke meting onderzoekt Intrum Justitia het betaalgedrag in 25 Europese landen. De uitkomsten bieden een duidelijk beeld van de stand van zaken. Die is miserabel.
Wachten op rekeningen die moeten worden betaald, betekent in de meeste gevallen zelf ook steeds later betalen. Op deze manier ontstaat een vicieuze cirkel van slecht betalende Europese instanties, bedrijven en consumenten die elkaar in een wurggreep houden. De oplossing: elke onderneming en instantie een goed geïntegreerd credit management.
Het gaat dan om het beoordelen van debiteurenrisico's, bepalen van kredietwaardigheid en het onderhouden van klantcontacten (financieel). Alleen zo wordt het risico op late betalingen verkleind en de cashflow geoptimaliseerd.
De in veel organisaties separate afdelingen sales, marketing en financiën moeten intensiever samenwerken. Dit maakt het mogelijk potentiële klanten vooraf doelmatig te screenen en de risico's van te late betaling te beperken. Bedrijven kunnen zo kiezen om alleen in zee te gaan met klanten die wél betalen.
Als onderzoek vooraf duidelijk maakt dat een klant mogelijk zijn betalingsverplichtingen niet kan voldoen, kunnen minder risicovolle betalingsmethoden worden aangeboden. Marketing en sales moeten niet alleen focussen op verkopen, maar ook kredietwaardigheid en betaalgedrag van klanten continu monitoren.
De eerste initiatieven zijn inmiddels genomen. Wetgeving in Scandinavië bestraft te laat betalen met een extra heffing. Het levert de Scandinavische landen topposities op in de EPI-index van landen waar rekeningen het snelst betaald worden.
In Nederland pleiten VVD en D66 voor een rentetarief van 5% wanneer niet binnen 30 dagen wordt betaald. Eenzelfde voorstel heeft de Europese Commissie klaar liggen. Hoogste tijd nu om door te pakken: wetgeving in Europa op lokaal, regionaal en centraal niveau levert de Europese economie een flinke stimulans op, die geen miljarden euro's steun kost.
Marcel van Es is directeur van Intrum Justitia Nederland BV.
Bron: creditexpo.nl