De fiscale meldingsplicht, die op 1 januari werd ingevoerd, geldt niet bij aankoopfinanciering, zoals bij levering met eigendomsvoorbehoud, vormen van leasing en huurkoop. Dat heeft staatssecretaris Frans Weekers van Financiën besloten.
MKB-Nederland en VNO-NCW zijn blij dat de staatssecretaris tegemoet komt aan de ernstige bezwaren van de ondernemersorganisaties tegen de fiscale meldingsplicht voor zaken die onder het fiscale bodemrecht vallen. De schade die de meldingsplicht dreigde toe te brengen aan de kredietverlening aan, in het bijzonder het midden- en kleinbedrijf, wordt daarmee afgewend, zo stellen MKB-Nederland en VNO-NCW. Door het besluit van Weekers hoeft een leverancier, die van plan is een geleverde zaak (bijvoorbeeld een machine) terug te halen omdat de klant de rekening niet betaalt, dat plan niet aan de Belastingdienst te melden.
Door de meldingsplicht zou de fiscus altijd de eerste keuze hebben om belastingvorderingen te verhalen. Het zekerheidsrecht van de leverancier zou hierdoor niets meer voorstellen. Met als gevolg dat de kredietverlening duurder zou worden, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW. Dat Weekers de meldingsplicht nu beperkt, is dus vooral goed nieuws voor het midden- en kleinbedrijf. Voor deze bedrijven blijkt kredietverlening vandaag de dag al lastig genoeg, aldus de beide organisaties.
Door het zogenoemde bodemrecht mag de Belastingdienst bepaalde belastingvorderingen, zoals btw en loonbelasting, op bodemzaken verhalen. Zelfs als niet de ondernemer zelf, maar een ander de eigenaar van die zaken is. Bodemzaken zijn roerende zaken die op het terrein (het perceel) van de ondernemer staan. Te denken valt aan machines in een fabriek en de inventaris van winkels en horecagelegenheden.
Bron: MKB Nederland