De laatste maanden is er veel te doen over de zogeheten beslagvrije voet, het deel van het inkomen waarop geen beslag mag worden gelegd.
De beslagvrije voet is een ingewikkelde regeling en het komt geregeld voor dat er geen of onvoldoende rekening wordt gehouden met de beslagvrije voet. En dan komen mensen dus onder het bestaansminimum terecht. Het is ook niet vreemd dat de sympathie dan bij die schuldenaar ligt. Terecht, want we vinden in ons land niet voor niets dat er zo’n minimum moet zijn. Het is in niemands belang om mensen die met een minimum moeten zien rond te komen, het vel nog verder over de oren te trekken. Dat zou de financiële problemen alleen maar groter maken. Wij vinden daarom dat we goede informatie moeten geven over de beslagvrije voet.
Hiermee komen we bij de kern van het probleem. Het is namelijk degene met schulden die inzicht moet verschaffen in zijn financiële situatie. De deurwaarder is daarvan afhankelijk, want het is niet mogelijk om daar op een andere manier achter te komen. In de praktijk lukt dat niet altijd. Dan worden bijvoorbeeld inkomenscomponenten niet of onjuist doorgegeven, al dan niet bewust, met als gevolg dat de vastgestelde beslagvoet niet klopt. En dat is niet alleen een slechte zaak voor degene met de schuld!
Ook de schuldeiser heeft er geen belang bij. Al lijkt misschien van wel, omdat de schuld, of in elk geval een deel ervan, immers wordt voldaan. Want als later blijkt dat de beslagvrije voet niet klopt, moet alles wat teveel is geïncasseerd weer worden terugbetaald. Er zit wel een grens aan: terugvorderen kan tot één jaar na de onterechte incasso. Daar zit een schuldeiser echt niet op te wachten. Een deurwaarder ook niet, want die moet de klant uitleggen waarom hij die beslagvoet niet correct heeft vastgesteld. Het is zelfs de vraag of degene die iets terug te vorderen heeft hier wel op zit te wachten, want die zal de schuldeiser duidelijk moeten maken dat hij van hém geld krijgt, in plaats van andersom.
Onze beroepsorganisatie, de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) vindt de berekening van de beslagvrije voet veel te ingewikkeld. Maar ook de Belastingdienst Toeslagen, Bureau Nationale Ombudsman, Bureau Wsnp, de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht, LOSR, NVVK, SVB, UWV en VEH. Al deze partijen vinden dat de regeling moet worden herzien! De KBvG heeft daartoe reeds een voorstel gedaan.
Intussen zijn er al stappen gezet, onder meer in de richting van een nationaal beslagregister. Het is de bedoeling dat hier elke beslaglegging wordt geregistreerd. Alleen deurwaarders hebben toegang tot dit register. Zij kunnen dan voor een schuldenaar vaststellen welke beslagen er al zijn gelegd. Dat maakt het een stuk makkelijker om onterechte beslagen te voorkomen. Het zijn stappen in de goede richting, maar het is nog niet voldoende. Het wachten is op een vereenvoudiging van de beslagvrije voet. Daar profiteert iedereen van, de schuldeiser voorop!
Bron: De Best & Partners
Bron: www.creditexpo.nl