Een afgekeurde jaarrekening, een bedrijfsleiding die betrokken blijkt bij faillissementen of een beslaglegging: uitzonderlijke situaties bij zakelijke partners zijn niet altijd makkelijk te achterhalen, maar kunnen een belangrijke risico-indicator zijn. Weet u precies wat er op dit moment speelt bij een onderaannemer, een leverancier of een partner met wie u samenwerkt? Voorkom reputatie- of financiële schade door zakelijke relaties periodiek te screenen op uitzonderlijke situaties.

Kent u uw zakelijke relaties?

Een groot bouwbedrijf dacht haar zakelijke relaties goed te kennen. Totdat bleek dat een onderaannemer een jaarrekening gedeponeerd had die exact hetzelfde was als een jaar ervoor. Wat was er aan de hand? Uit nader onderzoek bleek dat de onderaannemer haar administratie niet op orde had, met alle risico’s van dien. Was het bedrijf wel voldoende ‘in control’? Zou de directie haar afspraken wel na kunnen komen?

Andersom kan het ook voor een onderaannemer of leverancier relevant zijn om inzicht te hebben in uitzonderlijke situaties bij hoofdaannemers, bijvoorbeeld als de directie van een bedrijf wordt aangehouden op verdenking van fraude en corruptie, zoals onlangs gebeurde bij een Amsterdams bouwbedrijf.

In beide gevallen voldoende aanleiding om de samenwerking te heroverwegen: willen wij onze goede naam nog wel aan deze partij verbinden?

Reputatierisico

In een vorig blog schreef ik al dat nu de bouwsector voorzichtig is opgekrabbeld uit de crisis, bouwbedrijven zich geen reputatieschade meer kunnen veroorloven. Het vertrouwen is nog altijd broos.

Tegelijkertijd kampt de bouwsector met een personeelstekort en liggen er grote maatschappelijke opgaven, bijvoorbeeld als het gaat om energieneutraal bouwen, waardoor bouwbedrijven steeds meer werkzaamheden uitbesteden aan onderaannemers. Dat maakt het moeilijker om reputatierisico’s over de gehele keten goed te beheersen.

Zo wees mijn collega vorig jaar op de grote borden met de naam van de hoofdaannemer die vaak bij bouwprojecten staan. Fantastische reclame als een project goed verloopt, maar bij klachten of onregelmatigheden over de uitvoering door een onderaannemer is de hoofdaannemer al snel degene die hiervoor verantwoordelijk wordt gehouden.

Uitzonderlijke situaties

Voor bouwbedrijven, maar ook voor woningcorporaties en andere ondernemingen die met onderaannemers of leveranciers werken, is het essentieel om te weten wat er speelt bij zakelijke relaties. Dat geldt evenzeer voor onderaannemers en leveranciers zelf, die in zekere mate afhankelijk zijn van hun zakelijke relaties. Zijn er bijvoorbeeld negatieve registraties op sanctielijsten? Heeft een onderneming haar jaarrekening uitzonderlijk snel gedeponeerd? Is er sprake van financiële problemen bij een of meerdere bedrijven binnen een concern?

Weet wat er speelt

Het monitoren van zogenaamde uitzonderlijke situaties op financieel gebied en op het vlak van risk & compliance geeft inzicht in actuele ontwikkelingen binnen een bedrijf en kan alarmbellen doen rinkelen. Het afkeuren van een jaarrekening door een accountant kan bijvoorbeeld een aanleiding zijn om een gesprek aan te gaan met een onderaannemer en zo nodig de samenwerking te beëindigen om imago- of financiële schade te voorkomen.

Kansen

Tegelijkertijd kan inzicht in uitzonderlijke situaties ook kansen bieden. Is er bijvoorbeeld recentelijk een wijziging of aanvulling van de bedrijfsactiviteiten geregistreerd die een bredere samenwerking mogelijk maakt? Of behaalt een startend bedrijf kort na de oprichting uitzonderlijk hoge winstcijfers? Dit laatste kan een risico-indicator zijn – kloppen de cijfers wel?

Maar het is óók goed mogelijk dat het simpelweg erg goed gaat met een bedrijf. In dat laatste geval spreken we van een positieve uitzonderlijke situatie: de gunstige cijfers bewijzen dat het waarschijnlijk zeer veilig is om zaken te doen met het bedrijf. Ook dat is goed om te weten, want misschien zijn er mogelijkheden om de samenwerking uit te breiden en mee te profiteren van de groei van het bedrijf.

 

Bron: Graydon blog