Bij het zakendoen is het van belang duidelijke afspraken te maken. Zeker ook ten aanzien van de betaling. De betalingsvoorwaarden gaan over de wijze waarop en tempo waarin betaling van facturen moet plaatsvinden.
Betalingsvoorwaarden regelen bijvoorbeeld:
- Betalingstermijn (binnen bijvoorbeeld 14 dagen)
- Reclamatietermijn
- Directe ingebrekestelling bij te laat betalen
- Het aantal termijnen en de data van opeisbaarheid bij voortschrijdend aangenomen werk
- Boete en verdere consequenties bij overschrijding van de betalingstermijn
Wanneer er problemen ontstaan met betrekking tot het betalingsgedrag van uw klanten, staat u met betalingsvoorwaarden sterker. Bij het ontbreken van betalingsvoorwaarden, kan het incasseren van openstaande facturen ernstig worden bemoeilijkt. U geeft dan immers wanbetalers als het ware ‘een stok om mee te slaan’, ook wanneer er verder geen inhoudelijk verweer is tegen uw vordering. In de praktijk komt het zelfs voor dat tijdens de gerechtelijke procedure de gevorderde kostenvergoeding door de rechter wordt afgewezen, zodat u met onverwachte en hoge kosten geconfronteerd kunt worden.
Het is uiteraard belangrijk dat de betalingsvoorwaarden juridisch correct opgesteld worden. Helaas blijkt dit vaak niet het geval te zijn, met als consequentie dat de betreffende voorwaarden eigenlijk nutteloos zijn. Voor de geldigheid van de betalingsvoorwaarden is het van essentieel belang dat u deze kenbaar maakt aan uw klanten vóór of tijdens het sluiten van een overeenkomst. Dat is zelfs wettelijk verplicht. De beste manier om latere discussies te voorkomen is uiteraard om uw klanten te laten tekenen voor ontvangst en akkoord van de betalingsvoorwaarden en om deze onderdeel te laten uitmaken van uw contract of offerte.
In het huidige tijdsgewricht is het tevens aan te raden de betalingsvoorwaarden ook op uw website kenbaar te maken. Buiten het weergeven van de betalingsvoorwaarden op uw site is het ook mogelijk voor onze klanten om een link te plaatsen naar onze voorwaarden op onze site. Feit blijft dat de betalingsvoorwaarden pas geldig zijn, nadat ze op voorhand geaccepteerd zijn door de andere partij. Indien dit niet het geval is, dan gelden de bepalingen van het burgerlijk wetboek.
Bron: AllePersberichten.nl / OmniCas