Het is afgelopen weken al regelmatig in het nieuws geweest. Een recordaantal bedrijfsfaillissementen in 2013.

En afgelopen jaar waren het niet alleen de kleine ondernemingen en de starters, maar er zijn ook opvallend veel bekende namen omgevallen. Een kort overzicht van de bekendste faillissementen per branche.

Bouw

De bekendste namen in de bouwsector zijn Slavenburg, Bouwbedrijf Deurwaarder en Mulder Obdam. Het waren bekende namen in de bouwsector die ook veel werk verschaften aan onderaannemers. De meeste projecten zijn daarna overgenomen, maar veel onderaannemers hebben een behoorlijke financiële klap gehad, of zijn zelfs als dominostenen meegevallen.

Ook de installatiebedrijven hebben het zwaar te verduren gehad. Installatiebedrijf Koldijk (onderdeel van het beursgenoteerde Batenburg), ENVO en installatiebedrijf Kwekel zijn de grotere spelers, maar zeker niet de enige installateurs die geconfronteerd zijn met insolventie.

Voedselindustrie

De naam Willy Selten was misschien niet de bekendste naam in de voedselindustrie, maar vrijwel iedereen heeft wel gehoord van het paardenvleesschandaal. Sinds dit faillissement is de Rabobank als pandhouder eigenaar van 2 miljoen kilo onverkoopbaar vlees. Andere faillissementen in de food-sector waren Van Luijn en Bakx Food.

Electronica

Free Record Shop is een van de bekendste namen in de lijst met faillissementen. Inmiddels heeft het bedrijf in afgeslankte vorm een doorstart gemaakt. Block Electrostore had drie jaar achter elkaar verliezen geleden. Het is dan ook niet verrassend dat deze winkels na het faillissement zijn gesloten. Een andere opvallende naam in de lijst is iCentre. Uit de jaarrekeningen zou namelijk blijken dat de omzet sinds 2010 alleen maar is toegenomen. Voor iCentre is in ieder geval een doorstart gemaakt onder de paraplu van BAS-groep, waar ook Dixons en Mycom onder vallen.

Mode

Een van de eerste faillissementen in 2013 was de Schoenenreus. In januari gingen zij failliet, en maakten binnen een week een doorstart met ongeveer twee-derde deel van de filialen. Ook het lingerie-concern van Marlies Dekkers maakte vrijwel direct na het faillissement een doorstart. Toch moest ook de lingeriekoningin enkele filialen sluiten. Tot slot ging ook het spijkerbroekenmerk Lois Jeans failliet. Een doorstart bleek niet mogelijk, maar na ongeveer twee maanden was er een nieuwe BV opgericht om het merk Lois Jeans in de markt te houden.

Bekend betekent niet altijd kredietwaardig

Uit bovenstaande voorbeelden is wel gebleken dat ook bekende partijen niet altijd garant staan voor zekerheid in zakendoen. Want voor veel leveranciers van deze partijen betekent een doorstart niet automatisch dat zij hun geld ook zullen krijgen. Soms is het zelfs niet genoeg om de kosten te dekken. 

Bron: www.creditexpo.nl