MKB-Nederland en VNO-NCW ontwikkelen met partners uit bedrijfsleven en overheid een risicomodel voor digitale veiligheid en een keurmerk voor cybersecuritybedrijven. Het is de bedoeling dat bedrijven op die manier meer zicht krijgen op de cyberrisico’s voor hun bedrijf, de maatregelen die daarbij passen en op de vakkundigheid en betrouwbaarheid van digitale beveiligingsbedrijven. Het streven is om het risicomodel volgend jaar in de praktijk te testen.
Objectief instrument
Het risicomodel helpt ondernemers en leveranciers om hun risico op een cyberincident beter in te schatten en geeft ook advies op maat. ‘Wij willen een onafhankelijk en objectief instrument ontwikkelen dat breed gebruikt gaat worden’, zegt Martine Hoofwijk, adviseur bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en leider van het project. ‘Het model geeft ondernemers, leveranciers en verzekeraars het gewenste niveau van te nemen beveiligingsmaatregelen. Hierdoor past het advies bij de situatie van de ondernemers.‘ Volgens Hoofwijk helpt het keurmerk ondernemers om te kiezen uit de verschillende aanbieders van digitale beveiliging.
College van Belanghebbenden
Omdat bedrijven niet altijd even goed zicht hebben op de staat van hun digitale beveiliging, hebben de partijen een College van Belanghebbenden Cybersecurity opgericht. ‘We moeten eerst met elkaar bespreken hoe we het model en de certificatieregeling vormgeven en hoe we aansluiten bij de vele initiatieven die er al lopen. Het streven is dat we in 2019 de eerste versie van het risicomodel en de certificeringsregeling kunnen testen’, aldus Hoofwijk.
Partners uit bedrijfsleven en overheid
Het keurmerk en de risicomodel worden ontwikkeld door het CCV, VNO-NCW, MKB-Nederland, het Verbond van Verzekeraars, CIO Platform Nederland, Nederland ICT, Cyberveilig Nederland en Partnering Trust. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Ministerie van Justitie en Veiligheid en de politie steunen het initiatief.
Bron: MKB-Nederland