“Als banken hebben wij in 2019 mede aan de wieg gestaan van de Nederlandse Schuldhulproute. Het is fantastisch om te zien dat inmiddels meer dan 40 landelijke organisaties zijn aangesloten. En nog belangrijker, dat de Nederlandse Schuldhulproute echt aantoonbaar impact maakt op het leven van onze klanten en de samenleving.” Dat zegt directeur Eelco Dubbeling van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in reactie op de uitkomst van het onderzoek van SchuldenLabNL. Hieruit blijkt dat via de Nederlandse Schuldhulp Route niet alleen 18.000 mensen de weg hebben gevonden naar hulp bij hun schuldproblemen maar daarnaast dat dit de samenleving een besparing van 180 miljoen euro aan maatschappelijke kosten heeft opgeleverd.
Banken helpen via de Nederlandse Schuldhulproute hun klanten om beginnende problemen zo snel mogelijk te voorkomen. Zij worden met behulp van de test op Geldfit.nl doorverwezen naar deskundige hulpinstanties. Het aandeel van de banken in de besparing van maatschappelijke kosten wordt geraamd op 57 miljoen euro. Banken benaderen hun klanten op verschillende wijzen om na te denken over hun financiële situatie en hen te informeren over de Nederlandse Schuldhulproute voor hulp als dat nodig is.
Drie jaar geleden waren banken een katalysator voor de totstandkoming van de schuldhulproute door Geldfit, SchuldenlabNl, FiKks en Moedige Dialoog een samenwerkingsverband aan te gaan. Inmiddels is de Schuldhulproute uitgegroeid tot een succes met elk jaar meer toeleiders naar hulp en gemeenten die zich aansluiten. Banken zijn nu één van vele toeleiders naar hulp, zoals ook oorspronkelijk de bedoeling was bij de oprichting van de Schuldhulproute, en blijven samen met alle andere aangesloten partijen hun bijdrage leveren.
Zie ook berichtgeving Nederlandse Schuldhulproute: Het voorkomen van geldproblemen bespaart 180 miljoen euro.
Bron: NVB