Per 1 januari 2013 start de Stichting Arbitrage Rechtspraak Nederland met online geschillenbeslechting van incasso-vorderingen. Peter Taks (48) is voorzitter van de Stichting. Hij vertelt graag over deze juridische innovatie.

Wat was de aanleiding om te starten met online geschillenbeslechting?

Reguliere overheidsrechtspraak is objectief, maar de griffierechten zijn hoog en de doorlooptijd is lang. Dat vindt de overheid zelf ook. Er is behoefte aan eenvoudige, snelle en effectieve geschillenbeslechting. De Stichting Arbitrage Rechtspraak Nederland voorziet daarin.

Waarom kunnen jullie sneller en goedkoper werken?

Door de inzet van moderne technologie en maar vooral ook door stroomlijning van volledig gedigitaliseerde werkprocessen kunnen we veel sneller en goedkoper werken. De arbiters kunnen zich volledig concentreren op geschilbeslechting.

Wanneer is arbitragerechtspraak van toepassing?

Arbitrage kan worden ingezet als ondernemingen in de algemene voorwaarden van de overeenkomst een arbitragebeding opnemen. Hierin wordt vastgelegd dat eventuele toekomstige betalingsgeschillen aan de Stichting Arbitrage Rechtspraak Nederland zullen worden voorgelegd. Arbitrage kan ook worden ingezet als er al een geschil is en beide partijen gezamenlijk besluiten hun geschil voor te leggen.

Hoe werkt het in de praktijk?

De eisende partij kan via de website www.arbitragerechtspraak.nl de kwestie voorleggen aan de Stichting met het verzoek arbitrage op te starten. Als de eiser grotere aantallen geschillen wil voorleggen, kunnen zaken uiteraard op een administratief eenvoudige wijze worden overgedragen. De gedaagde partij wordt vervolgens opgeroepen met een aangetekende brief of deurwaardersexploot (naar keuze van de eiser), waarna het arbitragetraject wordt gestart volgens het arbitragereglement van de Stichting. Het hele proces is volledig transparant: iedere partij kan steeds online zijn procesdossier inzien en alle acties uitvoeren die nodig zijn.

Kan een arbitraal vonnis ook ten uitvoer worden gelegd door een gerechtsdeurwaarder?

Jazeker. Nadat het arbitraal vonnis is gedeponeerd geeft de voorzieningenrechter via een exequatur de gerechtsdeurwaarder toestemming om een vonnis – net als bij de overheidsrechter – ten uitvoer te leggen.

Wat zijn de gevolgen voor debiteuren?

Het arbitraal vonnis komt overeen met een vonnis van de overheidsrechter. Daar zit geen verschil. Als een vordering van een eiser echter wordt toegewezen komen de kosten veelal voor rekening van de gedaagde. Die heeft er dus direct belang bij dat onze arbitragefee lager is dan de griffierechten van de overheid.  Overigens kan een gedaagde de eerste 30 dagen na oproeping ervoor kiezen dat de zaak wordt voorgelegd aan de overheidsrechter in plaats van aan de arbiter. De hogere kosten die hiermee gepaard gaan moet hij dan bij veroordeling uiteraard ook voor zijn rekening nemen.

Wat vindt de overheid eigenlijk van arbitrage?

Arbitrage is in Nederland van oudsher een van de belangrijkste vormen van geschillenbeslechting. De overheid wil bevorderen dat burgers hun geschillen zoveel mogelijk buiten de overheidsrechter om oplossen. De Minister van Justitie gaf in de ‘Innovatieagenda Rechtsbestel’ aan arbitrage te zien als een heel volwaardig alternatief voor overheidsrechtspraak voor zowel nationale als internationale gevallen.

Bron: www.creditexpo.nl