Dankzij vroegsignalering is Amsterdam erin geslaagd de gemiddelde schuld van inwoners met een schuldhulpverleningstraject (26.000 euro) bijna te halveren ten opzichte van het landelijke gemiddelde (42.000 euro).
Dat meldt het ministerie van Sociale Zaken ter gelegenheid van de goedkeuring door de Eerste Kamer van de wijziging van de Wet gemeentelijke Schuldhulpverlening (Wgs).
“Na de wetswijziging mogen hulpverleners op basis van signalen over betalingsachterstanden uit eigen beweging schuldhulp aanbieden. Schulden kunnen zo vroeger gesignaleerd en aangepakt worden. In Amsterdam, een van de gemeenten waar vroegsignalering al langer wordt toegepast, is de gemiddelde schuld van inwoners met een schuldhulpverleningstraject € 26.000 ten opzichte van het landelijk gemiddelde van € 42.000”, schrijft het ministerie.
Eerder de juiste hulp
“Bij betalingsachterstanden op huur, energie, water en zorgverzekering moet de gemeente voortaan hulp aanbieden”, aldus scheidend staassecretaris Van Ark van het ministerie van SZW. “In de praktijk kan dat echt verschil uitmaken in de levens van mensen. Want door er vroeg bij te zijn voorkomen we dat mensen terecht komen in een uitzichtloze schuldensituatie. Zo krijgen zij de juiste hulp aangereikt om er weer bovenop te komen.”
Bron: nvvk.nl