
Door de maatregelen van Trump bedraagt het gemiddelde Amerikaanse invoertarief wereldwijd nu 25,5 %. Dit is het hoogste niveau sinds 1890. Volgens kredietverzekeraar Allianz Trade zal dit gemiddelde tarief tegen het eind van 2025 zijn gedaald, dankzij vele onderhandelingen en bilaterale afspraken, tot 10,2%.
Wereldeconomie zakt weg in 2025
Uit de outlook update van Allianz Trade voor 2025-2026 blijkt dat de wereldwijde economische groei volgend jaar slechts +2,3% zal bedragen, het laagste groeicijfer sinds de coronapandemie. De Verenigde Staten stevenen af op een milde recessie met drie opeenvolgende kwartalen van negatieve groei (-0,5%). Als gevolg van de handelsoorlog en de daaruit voortvloeiende onzekerheid zal de wereldwijde exportwaarde dit jaar met maar liefst 480 miljard dollar afnemen.
Europese export onder druk
Voor de eurozone voorziet Allianz Trade een minimale groei van slechts +0,8% in 2025. Vooral Duitsland, Frankrijk en Italië worden hard geraakt door de terugval in export naar de VS. Duitsland ziet 9 miljard dollar aan exportinkomsten verdampen, Frankrijk 7 miljard en Italië eveneens 9 miljard.
Kleine bedrijven in de gevarenzone
Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux bij Allianz Trade, maakt zich vooral zorgen om kleinere bedrijven. “Zij beschikken vaak niet over de buffers die grote corporates wel hebben. Ze kunnen prijsverhogingen minder makkelijk doorberekenen aan hun klanten. Voor bedrijven die al met minimale marges werken, breken er zware tijden aan.”
Chinese goederen zetten Europese industrie onder druk
Geeroms waarschuwt daarnaast voor een mogelijke stortvloed aan Chinese producten op de Europese markt. “China is het belangrijkste doelwit van Trump, waardoor het containervervoer naar de VS nagenoeg is stilgevallen. Overtollige goederen zullen vermoedelijk tegen bodemprijzen hun weg naar Europa vinden. Dit zet de Europese industrie onder druk.”
Stijging faillissementen wereldwijd
Veel bedrijven proberen zich te beschermen met tijdelijke maatregelen zoals voorraadvorming, aanpassing van prijzen en het verleggen van supply chains. Toch voorziet Allianz Trade een stijging van het aantal faillissementen wereldwijd met +7%. In de VS bedraagt die stijging zelfs +16%, in Europa +5%.
Impact op Nederland
De directe impact van de handelsoorlog op Nederland is beperkt, omdat slechts 4-5% van de Nederlandse export naar de VS gaat. Toch waarschuwt Geeroms voor indirecte effecten, met name in de agrifoodsector en bij bedrijven die afhankelijk zijn van de Duitse economie. “Als de Duitse automotive-sector klappen krijgt, voelen veel Nederlandse bedrijven dat ook.”
Duitse investeringen bieden hoop
Een lichtpuntje is het investeringsbeleid van Duitsland. De nieuwe bondskanselier Friedrich Merz wil fors investeren in infrastructuur en defensie. Dit biedt kansen voor Nederlandse bedrijven. Als de helft van de EU-defensie-uitgaven bij Europese bedrijven terechtkomt, betekent dit een impuls van 0,4 procentpunt voor het Nederlandse bbp.
Kans op rentedaling
Geeroms verwacht dat de ECB de rente zal verlagen om de economie te stimuleren. “Ondanks inflatie als gevolg van tariefsverhogingen, zal de afnemende vraag leiden tot lagere inflatie. Hierdoor ontstaat ruimte voor een renteverlaging. Wij voorzien een daling van de rente in Europa van 4% naar 1,5% eind 2026.”
Twee scenario’s
Allianz Trade schetst twee mogelijke toekomstscenario’s. Het meest waarschijnlijke is volgens Geeroms een ongunstig scenario met economische stagnatie en oplopende inflatie in de VS en deflatie in Europa.
Optimistisch scenario biedt hoop
Toch is er ook een optimistisch scenario waarin Europa vooruitgang boekt op het gebied van technologische innovatie en internationale samenwerking. Duitsland speelt hierin een sleutelrol. Ook kunstmatige intelligentie kan de productiviteit verhogen. Daarnaast houdt Allianz Trade rekening met het versoepelen van sancties tegen Rusland, wat kan bijdragen aan lagere en stabiele energieprijzen.
Bron: Creditexpo.nl