De Autoriteit Financiële Markten (AFM) constateert dat de ontwikkelingen op het gebied van digitalisering, duurzaamheid en internationalisering steeds sneller gaan en een steeds grotere impact hebben op de financiële sector. Deze ontwikkelingen vragen aanpassing van de financiële sector en bijsturing van beleidmakers en toezichthouders. In eigen land blijft de pensioentransitie een belangrijke factor. Prioriteiten en andere toezichtactiviteiten voor dit jaar publiceert de Autoriteit Financiële Markten vandaag in haar jaarlijkse toezichtagenda. De Agenda 2025 is onder meer gebaseerd op de trends en risico’s die staan beschreven in AFM Trendzicht 2025.

In het kort

• AFM Agenda 2025 laat zien waar komend jaar de toezichtprioriteiten liggen
• Afhankelijkheid big tech heeft grote impact op financiële sector
• Geopolitieke spanningen zetten internationale verhoudingen op scherp

Afhankelijkheid big tech heeft grote impact op financiële sector

Technologie speelt een steeds meer onmisbare rol in de bedrijfsvoering en verdienmodellen van financiële instellingen. De dominante positie binnen de technologiesector van een kleine groep grote, Amerikaanse techbedrijven (‘big tech’) heeft potentieel grote impact op de financiële sector.
Met de digitalisering van de financiële sector neemt ook de afhankelijkheid van IT-systemen en het belang en gebruik van data toe. Het uitvallen van één cruciale partij in de keten van de dienstverlening kan een groot deel van de sector stilleggen. Grootschalige cyberrisico’s kunnen substantiële financiële schade veroorzaken en zelfs de financiële stabiliteit bedreigen. Dit alles raakt zowel consumenten als financiële instellingen.

Laura van Geest, bestuursvoorzitter van de AFM: ‘De financiële sector wordt meer en meer data en IT-gedreven. Effectief toezicht sluit daarop aan. Datagedreven toezicht is daarom essentieel voor de AFM om haar rol als risicogestuurde toezichthouder ook in de toekomst te kunnen vervullen.’

Geopolitieke spanningen zetten internationale verhoudingen op scherp

Als gevolg van geopolitieke spanningen is de fragmentatie tussen handelsblokken toegenomen, onder andere versterkt door wederzijdse importheffingen en financieel-economische sancties tussen de EU, VS en China. Als reactie hierop streven veel landen naar strategische autonomie op sectoren als defensie, technologie en energie. Politieke ontwikkelingen zorgen ondertussen wereldwijd voor extra onzekerheid. Zo zou door toekomstige beleidswijzigingen in de VS en de EU de divergentie in regelgeving tussen de VS en de EU kunnen toenemen, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid of cryptoactiva. Dit kan leiden tot regelgevings- en toezichtarbitrage en zou de integriteit van financiële markten kunnen ondermijnen.

Bron: AFM