De Autoriteit Consument & Markt (ACM) treedt op tegen energiebedrijven die de leveringsovereenkomst met klanten opzeggen omdat zij niet akkoord zijn gegaan met het verhogen van het afgesproken vaste energietarief. Het zomaar stoppen of aanpassen van een energiecontract met vaste tarieven is niet toegestaan. Op grond van de Regeling afsluitbeleid voor kleinverbruikers van elektriciteit en gas is het beëindigen van de levering in de winterperiode (1 oktober tot 1 april) ook niet toegestaan. Daarom treedt de ACM hier tegen op.
Uit meldingen bij het consumentenloket ACM ConsuWijzer bleek al eerder dat enkele bedrijven toch dreigen de levering stop te zetten als klanten niet akkoord gaan met het verhogen van het vaste tarief. De ACM heeft onlangs al gemeld dat dit niet is toegestaan en heeft bedrijven die dit doen hier ook op aangesproken. Uit onderzoek van de ACM blijkt nu dat één van deze bedrijven de levering aan consumenten die niet akkoord zijn met een prijsverhoging daadwerkelijk stopzet in de winterperiode. De ACM dwingt het bedrijf met een zogenoemde last onder dwangsom (LOD) de levering van gas en elektriciteit aan consumenten voort te zetten volgens het afgesproken vaste tarief. Doet het bedrijf dit niet, dan moet het bedrijf een dwangsom van €15.000 per week betalen, met een maximum van €45.000.
De ACM blijft de komende tijd controleren of energiebedrijven zich aan de regels houden en levering in de winterperiode niet zomaar beëindigen omdat vaste contracten eenzijdig worden opgezegd. Als blijkt dat ook andere bedrijven de levering stopzetten zal de ACM hier ook tegen optreden. Consumenten met een vast contract die toch nog een brief krijgen van hun energieleverancier met de mededeling dat de levering wordt beëindigd, kunnen dat melden bij ACM ConsuWijzer. Op ACM ConsuWijzer staat ook een voorbeeldbriefExternal Link die consumenten kunnen gebruiken als zij het niet eens zijn met het stopzetten of wijzigen van hun energiecontract.
Consumenten kunnen er van uit gaan dat zij – zeker in de wintermaanden – nooit zomaar echt worden afgesloten van gas en elektriciteit. Als een energieleverancier toch een contract beëindigt krijgen consumenten altijd eerst een brief van de lokale netbeheerder. Consumenten met een vast contract kunnen de lokale netbeheerder er dan op wijzen dat zij wel een rechtsgeldig contract hebben. De netbeheerder kan dit dan nagaan bij de energieleverancier.
Bron: ACM