- Vermoedelijk nogmaals renteverlaging ECB
- Lange rente gaat weer omlaag
- Euro langzaam iets sterker ten opzichte van de dollar
ECB houdt rente lang laag
Midden december was de eerste bestuursvergadering van de ECB die werd geleid door haar nieuwe president, Christine Lagarde. Zoals verwacht, liet de ECB de rente ongemoeid en paste zij de zogeheten forward guidance (aanwijzingen omtrent toekomstig rentebeleid) niet aan. De Bank verwacht nog steeds dat de rente op het huidige niveau of lager zal blijven totdat de inflatieverwachtingen krachtig bewegen naar een niveau dat voldoende dicht bij 2% ligt.
Ook publiceerde de ECB de nieuwe ‘staframingen’. Die laten zien dat de inflatie weliswaar geleidelijk gaat oplopen, maar in 2022 gemiddeld nog altijd slechts 1,6% is. Dus duidelijk onder 2%. Dat wijst erop dat de beleidsrentes nog geruime tijd niet omhoog zullen gaan.
Wij verwachten verdere monetaire verruiming door ECB
Volgens ons houdt de zwakke economische groei in de eerste helft van 2020 aan, terwijl de ECB uitgaat van een licht herstel. Tezamen met de verwachting dat de inflatie voorlopig te laag blijft en de kerninflatie dit jaar wat zal afnemen, denken wij dat de ECB haar beleid nog iets gaat verruimen. Mogelijk gaat de deposito¬rente in maart opnieuw omlaag en wordt het bedrag van de maandelijkse obligatieaankopen in april wat verhoogd.
Al met al blijft de driemaands Euribor in 2020 en ‘21 negatief.
Ook lange rente blijft negatief
De lange rente is in de eerste drie kwartalen van 2019 gedaald, maar in het laatste kwartaal weer omhoog gegaan. Dat kwam onder meer door positiever nieuws over het handelsconflict tussen de VS en China. Eind december was de Nederlandse tienjaarsrente nog net negatief.
Toch denken wij dat de lange rente weer wat gaat dalen. Als de realisatiecijfers gaan laten zien dat de groei zwak is gebleven, zullen de markten nieuwe verruiming door de ECB incalculeren. De lange rente kan dan weer tijdelijk dalen. We verwachten dat de tienjaarsrente de komende jaren negatief blijft.
Euro-dollarkoers geleidelijk iets omhoog
De euro-dollarkoers bewoog in 2019 tussen USD 1,09 en 1,15 en sloot het jaar af op 1,12.
We denken dat de dollar licht gaat verzwakken. Dat heeft onder meer te maken met de (verwachte) verzwakking van de Amerikaanse economie. Daarnaast voorzien we minder onzekerheid rond het handelsconflict tussen de VS en China, waardoor er minder vraag zal zijn naar ‘veilige-havenmunten’ zoals de dollar. Verder denken we dat de groei in de eurozone later dit jaar wat aantrekt. Dat komt de euro ten goede.
Samengevat verwachten we dat de euro in 2020 en 2021 langzaam iets gaat stijgen ten opzichte van de dollar.
Bron: ABN AMRO, auteur: Nico Klene