Door de huidige lockdown loopt de horeca elke week 200 miljoen euro aan omzet mis. Dit berekenden economen van ABN AMRO.

Ook worden de nijpende personeelstekorten in de horeca door de uitstroom van personeel naar andere sectoren steeds groter. De zogeheten leisuresector, waartoe behalve de horeca ook reisorganisaties behoren, komt door alle problematiek ook in 2022 nog niet terug op het niveau van 2019.

De sector groeit in 2021 naar verwachting 30 procent ten opzichte van vorig jaar en in 2022 met 35 procent op jaarbasis. De terugval in het allereerste coronajaar was met 50 procent ten opzichte van 2019 echter zo hard dat de sector nog altijd achterblijft.

De industriële sector daarentegen, groeit dit jaar naar verwachting 13,5 procent, wat hoger is dan verwacht. De groei zet ook volgend jaar door, mede omdat de orderboeken bij met name machinebouwers bomvol zitten. Ook de sector transport en logistiek groeide dit jaar en zet dat door in 2022. Wel kan de sluiting van winkels een remmend effect hebben op die groei. Die detailhandel kende dit jaar een kleine krimp ten opzichte van 2020, maar voor volgend jaar een groei denkt ABN AMRO.

ABN AMRO wijst erop dat onzekerheid op alle sectoren van de economie invloed heeft. Zo is het nog niet duidelijk hoe lang de huidige lockdown duurt en hoe snel de boostervaccinaties worden toegediend. Ook hebben vergelijkbare maatregelen in andere landen weer invloeden op de leveringsproblemen en de prijzen van grondstoffen en materialen.

Bron: ABN AMRO