Het aantal jonge huizenkopers in de leeftijd tot 35 jaar is sinds de coronacrisis – van maart tot en met mei – met 40 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden, blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Deze sterke toename is opmerkelijk, omdat starters het juist erg moeilijk hebben op de huizenmarkt. Nu het aanbod aan woningen sinds het begin van de coronacrisis toeneemt en de woningmarkt langzaam lijkt te stabiliseren, vinden steeds meer starters hun weg naar de huizenmarkt. Ook willen zij profiteren van de lage rente nu de bodem van de hypotheekrente bereikt lijkt te zijn. De opmars van deze groep huizenkopers is volgens De Hypotheker mede te danken aan de financiële steun die zij krijgen van hun ouders.
Sinds de uitbraak van Covid-19 is een flinke stijging zichtbaar van het aantal jonge huizenkopers in de leeftijdscategorie tot 35 jaar. Op dit moment is bijna één op de drie hypotheekaanvragen afkomstig van een huizenkoper in deze leeftijdscategorie. Van maart tot en met mei – ten tijde van de coronacrisis – steeg het aantal aanvragen in de leeftijdsgroep tot 35 jaar met 40 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aandeel hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning in de leeftijd tot 25 jaar is de afgelopen drie maanden zelfs met bijna 150 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook het gemiddelde hypotheekbedrag in deze leeftijdscategorie steeg afgelopen jaar fors: met 14 procent naar 198.911 euro. De grootste stijging van hypotheekaanvragen in de leeftijd tot 25 jaar is zichtbaar in de provincies Drenthe en Overijssel.
Steeds meer gemeenten overwegen starterslening aan te bieden
De opvallende stijging van het aantal starters heeft volgens De Hypotheker een aantal oorzaken. De onzekerheid over de gevolgen van de coronacrisis is voor veel jonge huizenkopers reden juist nu een hypotheek af te sluiten, zeker nu de rentetarieven het dieptepunt bereikt lijken te hebben en het woningaanbod is toegenomen. Het woningaanbod in de vier grote steden is in het afgelopen half jaar met bijna 10 procent toegenomen. Veel jonge huizenkopers worden daarnaast financieel ondersteund door hun ouders of hebben een eigen spaarpotje waardoor ze de stap kunnen maken naar een koopwoning. Zo moet een huizenkoper op zijn minst de kosten koper – overdrachtsbelasting, notaris en taxatiekosten – betalen: gemiddeld 5 procent van de koopsom. Bij een woning van 200.000 euro is dit 10.000 euro. Uit cijfers van De Hypotheker blijkt dat het aantal jonge huizenkopers tussen de 25 en 35 jaar gemiddeld 22.500 euro aan eigen middelen inlegt. Door de hoge huizenprijzen zijn jonge huizenkopers genoodzaakt om bovenop de bijkomende kosten nog meer eigen middelen in te brengen om de financiering rond te krijgen.
Het is daarbij een positief signaal dat het aantal aangevraagde startersleningen in de afgelopen drie maanden een lichte stijging laat zien. Zo meldt het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) dat veel gemeenten hogere koopprijsgrenzen hebben doorgevoerd vanwege de stijgende huizenprijzen. Daarnaast overwegen steeds meer gemeenten de starterslening opnieuw beschikbaar te stellen, waardoor meer starters net dat extra steuntje in de rug kunnen krijgen bij het kopen van hun eerste huis.
“De stijging van het aantal jonge huizenkopers is opvallend, omdat het juist voor starters door de oververhitting op de woningmarkt lange tijd erg moeilijk was om een betaalbare woning te vinden, vooral in de grote steden. Jonge huizenkopers worden hierdoor vaak gedwongen langer thuis te wonen of te blijven huren tegen relatief hoge huurprijzen”, zegt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker. “Het lijkt erop dat door de coronacrisis een keerpunt is ontstaan. Het aanbod woningen is de laatste maanden toegenomen en het aantal verkochte woningen loopt op. Vooralsnog blijven de woningprijzen stijgen als gevolg van de krapte op de woningmarkt, maar we zien dat deze stijging nu echt begint af te vlakken. Door het groeiende aanbod willen veel starters hun kans grijpen, zeker omdat de economische en financiële gevolgen van de coronacrisis voor iedereen onzeker zijn. Het is een positieve ontwikkeling dat zij weer een voet tussen de deur krijgen en we hopen dat deze trend zich ook in de komende tijd doorzet.”
Bron: De Hypotheker