In 2016 zijn 523 fusies en overnames gemeld bij de Sociaal-Economische Raad (SER). Dat is een stijging van 22 procent ten opzichte van 2015 (429). Het aantal fusiemeldingen stijgt sinds 2012 elk jaar. Sinds 2007 is het aantal fusiemeldingen niet zo hoog geweest.
Ook zorg en onderwijs
Net als in voorgaande jaren hadden de meeste meldingen betrekking op de sectoren dienstverlening (32 procent) en industrie (30 procent). Bijzondere aandacht verdient het aantal meldingen in de non-profitsector, omdat de Fusiegedragsregels sinds oktober 2015 ook op de zorg en het onderwijs van toepassing zijn. In 2016 kwam 13 procent van de meldingen uit de non-profitsector. Het gaat vooral om fusies en overnames tussen ziekenhuizen, thuis- en zorginstellingen, kinderopvangcentra, gezondheidsdiensten en woningcorporaties.
De Fusiegedragsregels beschermen de belangen van in een onderneming werkzame personen bij een voorgenomen fusie of overname. Op basis van de Fusiegedragsregels moeten ondernemingen fusie- of overnameplannen tijdig melden aan de betrokken vakbonden en de SER. Dit moet op een zodanig moment gebeuren dat de vakbonden nog wezenlijke invloed kunnen uitoefenen op het tot stand komen van de fusie of overname en de uitvoering daarvan.
Behandeling klachten én bemiddeling
Sinds 1 oktober 2015 zijn de Fusiegedragsregels niet alleen van toepassing op fusies of overnames binnen het ‘klassieke’ bedrijfsleven, maar ook binnen de overheid, de non-profitsector en het vrije beroep. Bij een (dreigend) geschil over niet of niet behoorlijke naleving van de Fusiegedragsregels kunnen fusiepartijen of vakbonden nu ook verzoeken om bemiddeling. Deze mogelijkheid bestaat naast de mogelijkheid voor partijen om een klacht in te dienen bij de Geschillencommissie Fusiegedragsregels.
Bron: SER