Het aantal failliet verklaarde bedrijven, voor zittingsdagen gecorrigeerd, is gedaald. Er zijn in juni 34 bedrijven minder failliet verklaard dan in mei, meldt het CBS. In het eerste halfjaar van 2020 zijn evenveel faillissementen uitgesproken als in dezelfde periode een jaar eerder.
Trend na september 2018 nagenoeg vlak
Het aantal voor zittingsdagen gecorrigeerde faillissementen (exclusief eenmanszaken) fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. In mei 2013 piekte het aantal, voor zittingsdagen gecorrigeerd, uitgesproken faillissementen (816). Daarna is sprake van een dalende trend. In september 2018 bereikte het aantal faillissementen een laagtepunt (224). Sindsdien is de trend redelijk vlak.
Meeste faillissementen in de handel
Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in juni 264 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 61. Dat zijn er 8 meer dan in mei.
De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in juni de meeste faillissementen uitgesproken in de horeca.
Week 27: 54 faillissementen
Het aantal faillissementen van bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) in week 27 (29 juni tot en met 5 juli) kwam uit op 54. Dat waren er 24 meer dan in week 26 (22 tot en met 28 juni). Daarnaast gingen er 11 eenmanszaken failliet in week 27, 10 meer dan in week 26. Tot en met week 27 zijn er in totaal 1.969 bedrijven (inclusief eenmanszaken) failliet gegaan, 14 meer dan vorig jaar in dezelfde periode.
Tussen de aanvraag en het uitspreken van een faillissement kunnen enkele weken zitten. Vanaf week 14 houden de rechtbanken de rekesten (als een andere partij de rechter verzoekt om een bedrijf failliet te laten verklaren) voor ten minste vier weken aan, tenzij er sprake is van spoed. Daarnaast is door het kabinet een noodpakket voor economie en banen opgezet om bedrijven zoveel mogelijk te ondersteunen.
Bron: CBS