Ondernemers die elektronisch factureren krijgen sneller betaald en zijn bovendien goedkoper uit. Toch maken veel ondernemers hier nog geen gebruik van, wat meestal komt doordat ze niet weten hoe ze moeten overstappen. Betaalme.nu en stichting Simplerinvoicing gaan daarom samenwerken om mkb-bedrijven te helpen bij het invoeren van elektronisch factureren.
De voordelen van elektronisch factureren sluiten goed aan op de doelstelling van Betaalme.nu, dat streeft naar een snellere betaling van facturen van Nederlandse mkb-ondernemers, zodat zij over meer liquiditeit kunnen beschikken. “Elektronische facturen bevatten minder vaak fouten en kunnen sneller worden goedgekeurd”, legt Joost van den Hondel van Betaalme.nu uit. “Hoe sneller een factuur is goedgekeurd, hoe sneller hij kan worden betaald. Ook kunnen goedgekeurde facturen worden gebruikt voor financiering. Elektronisch factureren is dus voor mkb-ondernemers een uitstekend instrument om aan meer liquiditeit te komen.”
Voor een mkb’er heeft het sturen van een e-factuur uiteraard alleen zin als zijn afnemer die kan verwerken, maar dat is nog niet altijd mogelijk. Daarom wil Betaalme.nu samenwerken met Simplerinvoicing, een stichting waarin software- en e-facturatiedienstverleners samenwerken om elektronisch factureren voor iedereen toegankelijk te maken. “Elektronisch factureren kan op veel verschillende manieren, maar die sluiten nog niet allemaal goed op elkaar aan”, legt Roel Crooijmans, manager van Simplerinvocing, uit. “Daarom vragen we zoveel mogelijk marktpartijen van betalingsdiensten en softwarepakketten om dezelfde standaard te gebruiken. Daarvoor hebben we een set aan afspraken gemaakt, waar inmiddels zo’n veertig dienstverleners hun handtekeningen onder hebben gezet.”
Van den Hondel: “We willen samen aan het mkb laten zien wat de voordelen zijn van elektronisch factureren en wat je moet doen om het in te voeren. Simplerinvoicing heeft de techniek en de kennis in huis om bedrijven bij de invoering te ondersteunen en Betaalme.nu – dat onderdeel is van MKB-Nederland – heeft de toegang tot het mkb.”
Ook de overheid stimuleert het invoeren van elektronisch factureren. Gemeenten en provincies moeten binnenkort allemaal in staat zijn om e-facturen te verwerken, de Rijksoverheid accepteert zelfs alleen nog maar elektronische facturen. Voor een grote groep ondernemers is het daarom niet alleen nuttig, maar zelfs noodzakelijk om elektronisch te kunnen factureren. Net als diverse andere opdrachtgevers biedt de Rijksoverheid de mogelijkheid om handmatig online een elektronische factuur in te dienen via bijvoorbeeld haar portal en worden er mogelijkheden geboden door de Simplerinvoicing participanten. Wel is het voor wie vaak een e-factuur moet sturen gemakkelijker en efficiënter om met een digitaal systeem te werken dat zelf e-facturen kan maken.
Pdf is geen elektronische factuur
Crooijmans: “In samenwerking met Betaalme.nu lichten we ook ondernemers voor over wat elektronisch factureren inhoudt. Er zijn ondernemers die denken dat een pdf ook een elektronische factuur is, omdat het een digitaal bestand is. Dat is een vergissing: het is meestal een bepaald type xml-bestand en de standaard waar we met Simplerinvoicing op mikken is van het type si-ubl.”
De ambitie is om dit bestandstype als Europese standaard in te voeren, maar dat vergt nog behoorlijk wat inspanning. Diverse marktpartijen werken al met eigen systemen of met andere standaarden en zeker wanneer ze die al lang gebruiken of ver hebben doorontwikkeld, zullen ze die niet zomaar opgeven. Crooijmans: “Vaak is het wél een optie om deze systemen uit te breiden met mogelijkheden voor uitwisseling met andere systemen. Dan zou het enorm helpen als iemand zal zeggen: je moet si-ubl van Simplerinvoicing gaan gebruiken. Daar gaan we samen met Betaalme.nu voor lobbyen.”
De perspectieven hiervoor zijn gunstig, zegt Crooijmans. “Simplerinvoicing heeft met veertig betrokken partijen als enige zo’n grote achterban. Ook werkt de Nederlandse overheid inmiddels met onze standaard en wanneer de overheid een keuze maakt, zie je doorgaans snel dat daarmee de norm wordt bepaald.”
Bron: Betaalme.nu