Onderzoek naar de effecten van de accijnsverhoging op gedistilleerd per 1 januari 2013 en nogmaals in 2014, toont aan dat de overheid 13,6 miljoen euro aan accijns en btw misloopt. Daarbovenop verliest de staat jaarlijks ca 31 miljoen euro vanwege grensoverschrijdende aankopen van gedistilleerd.
Het omzetverlies voor de slijters is groot, met het gevolg dat honderden werknemers in de slijtersbranche hun baan kwijtraken en dat een kleine 100 slijterijen hun deuren moeten sluiten.
Sinds 1 januari 2013 zijn de accijnzen op gedistilleerd met 6% verhoogd. De overheid had geraamd hiermee 19 miljoen euro extra accijnsopbrengsten in de kas te krijgen. Echter, uit de berekeningen van onderzoeksbureau Panteia in opdracht van de Koninklijke SlijtersUnie, wordt nu met harde cijfers aangetoond dat de verhoging van accijnzen op gedistilleerd juist leidt tot een daling van de overheidsinkomsten met 13,6 miljoen euro.
‘Dit effect hebben we al eens eerder gezien bij de accijnsverhoging in 2003’ aldus Ron Andes van de Koninklijke SlijtersUnie. De gemiddelde accijnsopbrengst tot 2003 lag rond de 408 miljoen. Na de verhoging bleven de accijnsinkomsten steken op 324 miljoen, een daling van 20%, waardoor de staat jaarlijks 84 miljoen aan gedistilleerdaccijns misloopt, btw niet meegerekend. Minstens 31 miljoen euro blijkt het gevolg van aankopen in buurland Duitsland, waar de gedistilleerdaccijns bijna 20% lager is dan in ons land en men 2% minder btw hoeft te betalen. Het lagere accijns- en btw-tarief maakt het sowieso aantrekkelijk om te shoppen over de grens. Aankopen van bier, wijn, tabak en brandstof leveren de consument forse besparingen op en maken Duitsland tot de meest favoriete bestemming voor korte vakanties.
Uit het onderzoek blijkt dat de gevolgen nog desastreuzer zullen zijn voor de branche dan de accijnsverhoging van 2003. Panteia heeft becijferd dat honderden medewerkers in de slijtersbranche komend jaar hun baan verliezen en een kleine 100 slijterijen moeten sluiten. De SlijtersUnie heeft diverse malen de noodklok geluid. Het terugdraaien van de accijnsverhoging op gedistilleerd is van cruciaal belang voor de slijtersbranche en levert geld op voor de overheid.
‘Met de kennis de we hebben opgedaan, kunnen we verder verlies van staatsinkomsten voorkomen en werkgelegenheid behouden. De accijnsverhoging op gedistilleerd van 2013 moet met onmiddellijke ingang worden teruggedraaid. De aangekondigde verhoging van maar liefst 5% per 1 januari 2014 moet uit de plannen worden geschrapt.’ aldus Andes, voorzitter van de slijtersbranche.
Bron: APS