Van een spannende investering gaat elk ondernemershart sneller kloppen. Denk start-up, kunst, Silicon Valley. Het risico is de helft van de aantrekkingskracht. Totdat blijkt dat je lening ten prooi is gevallen aan een bubbel en de kansen keren. In het verhaal van deze week: 5 tips voor een happy end bij een kwakkelende lening.

De Australische ondernemer Scott Nichols groeide deels op in Amsterdam en verpandde als twintiger zijn hart aan Nederland. Aan de handelsmentaliteit, de vrijdenkers en de grachten. Hij bouwde zijn vermogen op in Melbourne en keerde rond de eeuwwisseling terug naar onze hoofdstad, op zoek naar een mooie investering. Hier ontmoette hij twee slimme, ondernemende IT’ers met een gedegen business case. Nichols had er vertrouwen in en leende hen anderhalve ton, in de loop van twee jaar.

Pas op met contractvrijheid

De lening gebeurde in vijf delen. Voor elk bedrag gingen Nichols en de IT’ers om tafel en onderhandelden over de contractuele voorwaarden. Het moeten memorabele gesprekken zijn geweest, die uitmondden in een surrealistische Picasso van clausules en bepalingen. Blijf er even bij:

  • In sommige contracten werd de wettelijke handelsrente opgenomen, in andere een contractuele rente met verschillende percentages. Vijf procent hier, acht procent daar.
  • Een clausule in contract nummer twee, bepaalde dat er geen rente verschuldigd was als de aflossing tijdig gebeurde. Prima stok achter de deur, ware het niet dat deze clausule pas 4 jaar na de start van de aflossing inging.
  • Lening nummer vier was rente- en aflossingsvrij tot drie jaar na afsluiting. Daarna ging de wettelijke rente gelden. Minus 2%. Met een minimum van 2% per jaar.

Bent u er nog?

Als het bedrijf van de twee IT’ers goed was gaan draaien, hadden ze een dagtaak gehad aan het aflossen van de leningen volgens contract. Maar zover kwam het niet, want de IT-bubbel barstte en het werd stil op de lijn.

Objectief hergroeperen

Na gedoe met incassotrajecten en deurwaarders, was Nichols wel klaar met leuren en benaderde een vorderingenloket en bood zijn vordering te koop aan. Zij beoordeelden de zaak als onderhandelbaar, op basis van vier criteria. Goede tips voor iedereen die grip wil krijgen op een uitstaande schuld:

  1. Ga met elkaar aan tafel. De debiteur met een financieel zwaard van Damocles boven zijn hoofd wil daar meestal graag vanaf. En de meest waardevolle informatie komt los tijdens een goed gesprek.
  2. Eis openheid van financiële zaken. Wat zijn de huidige inkomsten, zijn er andere schuldeisers en zijn er bijvoorbeeld debiteuren die als onderpand kunnen dienen?
  3. Herstructureer en maak 1 eenvoudig contract. Dat ziet er zo uit: 1) een hoofdsom, 2) het rentepercentage en tijdstip van de rentebepaling, 3) de looptijd van de regeling met einddatum, het aflossingsbedrag per termijn, de vervaldatum per termijn en 4) de opeisbaarheid – als de debiteur de contractuele bepalingen niet nakomt, wordt de vordering in zijn geheel in één keer opeisbaar. En (belangrijk genoeg dat het een apart punt is):
  4. Schep contractueel inzicht in de financiële positie. Spreek af dat de debiteur jaarlijks een kopie van zijn belastingaangifte en –aanslag verstrekt, direct na het indienen c.q. ontvangen.

#5 Keep it reel

In de regel gaan schuldeisers graag voorbij aan een cruciale vraag: is het wel realistisch om het hele bedrag op te eisen? In dit verhaal zijn beide debiteuren na hun avontuur met Nichols als ZZP’er aan de slag gegaan, voor kleine opdrachtgevers. Geen scenario waarin het ophoesten van 1,5 ton schuld past. De verdiencapaciteit en de verwachte cash flow van de eerste 3 jaar van de schuldenaar zijn hierin leidend. Ga goed geïnformeerd voor een reële aflossingsregeling, waar de debiteur aan kan voldoen. En zie elke euro als pure winst. Want het kwijtschelden van een uitzichtloze schuld, is afscheid nemen van geld dat je toch al nooit zou krijgen.

Eindigen met een kritische noot

Het wordt dus eigenlijk heel simpel als je naar de feiten kijkt. Al is inzicht in een belastingaangifte natuurlijk niet zaligmakend. Er kan zomaar een verrassingsoma uit de hoge hoed komen, met een riante erfenis. Maar zelfs dat is te achterhalen, voor wie de juiste vragen stelt aan de juiste bronnen. Financieel recherchewerk voor iedereen die een goede Agatha Christie wel kan waarderen!

Rob de Haan is medeoprichter van Verkoopjevordering.nl. In zijn column beschrijft hij persoonlijke verhalen uit ons land tijdens de crisis. Waargebeurde ondernemersverhalen, waarin mensen en locaties onherkenbaar zijn gemaakt.

 

Bron: Verkoopjevordering.nl