Ook in het tweede coronajaar vertoonden online betalingen een sterke stijging van zowel het aantal transacties (+14%) als van de bestedingen (de omzet, +20%). Het aantal pinbetalingen aan de kassa bleef steken op hetzelfde niveau als vorig jaar, al namen de bestedingen licht toe (+5%). Het ruw geschatte aantal contante betalingen aan de kassa en de bijbehorende bestedingen veranderden nauwelijks. Contant betalen was echter al in het eerste coronajaar 2020 ongekend hard teruggelopen (-43% voor het aantal betalingen, -33% voor de bestedingen).
Ondanks alle coronabeperkingen gaan verreweg de meeste betalingen nog steeds via de fysieke toonbank. Het aantal betalingen aan de winkelkassa is het tienvoudige van het aantal online betalingen in webwinkels. Het verschil in de bestedingen is minder groot: aan de fysieke kassa zijn is de omzet ruim drie keer zo hoog als online.
Gebruik van contant geld blijft laag
Het gebruik van contant geld was in 2020 reeds fors gedaald en dat is in 2021 vrijwel niet gewijzigd. Het gebruik van geldautomaten is sinds 2019 (in twee jaar tijd) ruim gehalveerd tot een geschatte 117 miljoen geldopnamen per jaar. Het aantal contante betalingen aan de kassa is de afgelopen twee jaar met zo’n 40% teruggelopen. In 2021 ging het om 1,35 miljard betalingen, met een waarde van 21 miljard euro.
Het aandeel contante betalingen is inmiddels minder dan een kwart van alle betalingen aan de toonbank. Het aantal pinbetalingen aan de toonbank is de afgelopen twee coronajaren met ‘slechts’ 2% gedaald, naar 4,49 miljard transacties in 2021, voor 123 miljard euro. Dat is nagenoeg hetzelfde als in 2020.
Contactloos en kaartloos betalen sterk in opkomst
Contactloos en kaartloos betalen, met een smartphone, smartwatch of wearable, is in 2021 verder toegenomen. Negen van de tien pinbetalingen gebeuren contactloos, mét of zónder kaart. Bijna een kwart van al die contactloze betalingen gebeurt inmiddels zónder kaart, vooral met smartphones en smartwatches. Bij nog maar één op de tien pinbetalingen wordt de kaart in de betaalterminal gestoken.
Acceptgiro loopt op zijn laatste benen
Het gebruik van de Acceptgiro is ook in 2021 hard teruggelopen, met ruim 30%, de sterkste jaarlijkse daling ooit. Consumenten hebben afgelopen jaar nog maar 4,43 miljoen Acceptgiro’s op papier ter verwerking naar hun bank doorgestuurd. Zo’n 40 miljoen Acceptgiro’s zijn door ontvangers ongebruikt weggegooid, nadat ze de factuur of donatie digitaal hadden betaald.
Halverwege 2021 waren er minder dan 9000 bedrijven en instellingen die Acceptgiro’s naar klanten en donateurs verzenden, ruim 40% minder dan een jaar eerder.
Digitale en papieren alternatieven voor Acceptgiro
Halverwege volgend jaar stoppen banken met het verwerken van papieren Acceptgiro’s en zullen die niet meer naar consumenten worden verzonden. Tienduizenden bedrijven en instellingen die eerder zijn gestopt met het verzenden van Acceptgiro’s, zijn reeds overgestapt naar diverse alternatieven.
Veelgebruikte alternatieven zijn incassomachtigingen, digitaal of op papier, uniforme Betaalinstructies, ook digitaal of op papier en digitale betaalverzoeken, per e-mail, sms of chatbericht. Bij Betaalinstructies en betaalverzoeken helpen QR-codes om makkelijk, snel en foutloos te betalen.
Bron: Betaalvereniging