Maar liefst 19 procent van de Nederlandse ondernemers met personeel is per 1 januari 2021 gestopt met een vaste reiskostenvergoeding. Dit blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Visma | Raet onder 570 Nederlandse ondernemers met personeel. Veertig procent van de organisaties heeft momenteel zowel de mogelijkheid tot een vaste reiskostenvergoeding als een vergoeding op basis van reisdagen. Voor 22 procent van de organisaties geldt dat alle medewerkers die voor 13 maart 2020 al bij het bedrijf in dienst waren nog een vaste reiskostenvergoeding krijgen.
Thuiswerkdagen en onbelaste reiskostenvergoeding
Het is evident dat Nederlanders meer thuiswerken sinds de coronacrisis en dat er minder gereisd wordt voor werk. Vaste reiskostenvergoedingen die zijn afgesproken voor 13 maart 2020 mogen ook de komende maanden nog doorlopen. De tijdelijke goedkeuring werd eerder al verlengd tot 1 juli. In verband met de langer durende coronacrisis heeft het kabinet de goedkeuring nogmaals verlengd, nu tot 1 oktober 2021. Medewerkers mogen na 1 oktober voor thuiswerkdagen geen onbelaste reiskostenvergoeding meer ontvangen.
Joke van der Velpen, manager Wet- & Regelgeving bij Visma | Raet: “Om te voorkomen dat werkgevers aan forenzende medewerkers iedere maand een andere reiskostenvergoeding moeten betalen, heeft de fiscus de zogenaamde praktische regeling voor een vaste reiskostenvergoeding in het leven geroepen. Dat scheelt werkgevers en medewerkers een hoop administratief werk. Maar sinds de coronacrisis zijn kantoormedewerkers voornamelijk vanuit huis gaan werken, waardoor er bijna geen reisbewegingen meer worden gemaakt. Echter is de fiscale regelgeving tijdens de coronacrisis feitelijk ongewijzigd gebleven en konden werkgevers de reiskostenvergoeding onbelast doorbetalen, ook als de medewerker vanwege corona thuiswerkt. Als het besluit noodmaatregelen coronacrisis na 1 oktober 2021 niet wordt verlengd en/of de coronacrisis voorbij is, mogen medewerkers voor thuiswerkdagen geen onbelaste reiskostenvergoedingen meer ontvangen. De reguliere fiscale regelgeving rondom de reiskostenvergoeding zal vanaf dan weer leidend zijn voor alle medewerkers. Dit betekent dat medewerkers die in de toekomst geheel of meer dan twee dagen thuis werken een reiskostenvergoeding ontvangen op basis van de daadwerkelijke reisbewegingen. Hierdoor neemt de administratieve last voor werkgevers toe.”
Geen inzicht, niet efficiënt
Momenteel geeft 25 procent van de organisaties aan dat ze geen zicht meer hebben op de aankomende wettelijke wijzigingen met betrekking tot de reiskosten. 47 procent van de ondernemers heeft op dit moment geen efficiënte manier om de reiskosten in hun systemen te verwerken.
Bron: Visma reat